• DOLAR 32.369
  • EURO 35.027
  • ALTIN 2325.78
  • ...
"Tütün sizi bırakmadan siz onu bırakın"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yeşilay Cemiyeti Diyarbakır Şube Başkanı Yahya Öger, ‘31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ münasebetiyle değerlendirmelerde bulunarak, tütünün hastalıklarının başlıca müsebbibi olduğunu ve aynı zamanda milli serveti ile sağlığı heba ettiğini ifade etti.

‘31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nün, Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) üye ülkelerce, 1987 yılından bu yana, tüm dünyada kutlanan bir gün olduğunu, çıkan yasaların uygulanılması ve denetimlerin yetersizlikler olduğuna dikkat çeken Öger, tütün kaynaklı mamullerinin kullanımının önüne geçilemediğini ifade etti.

Hızla gelişen dünyada insanoğlunun kendini ve çevresini zarara uğratma yarışına girdiğini belirten Öger, bugün hastalıkların başlıca müsebbibi olarak bilinen tütün kullanımının Türkiye’de, özellikle Diyarbakır’da hızlı bir ivme kazandığını belirtti.

"İçilen tütün uçup giden sağlık demektir"

Sigarayı bırakan gençlerin nargile, puro ve pipo içimini zararsız gördüğünü söyleyen Öger, “Yine üzülerek ifade edeyim ki genç nesil tarafından bu tür tütün mamulleri kapışılmaktadır. Oysa içilen tütün mamulleri sigarada olduğu gibi, heba olan milli servet demektir. Elden uçup giden sağlık demektir.” dedi.

Her yıl dünya genelinde 5,4 milyon kişinin ölümüne neden olan ve yaygın bir hale gelen tütün kullanımının küresel olarak sağlık üzerine etkilerine dikkat çekilmesi ile beraber denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini belirten Öger, “Tütün kullanımının yaygınlığı, tütün kullanımının diğer bağımlılıkların da önünü açması ve son yıllarda tütüne başlama yaşının giderek düşmesi nedeniyle özellikle çocuk ve gençleri hedef alan etkinliklere öncelik verilmektedir. Bilindiği gibi pek çok kanser hastalığının ve akciğer hastalığının kökeninde yaygın tütün kullanımının bulunduğu çalışmalarla ispatlanmıştır.” şeklinde konuştu.

“Tütün sizi bırakmadan siz onu bırakın”

‘31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ dolayısıyla yapılan etkinliklerde de tütün ve mamullerinden toplumun uzak durmasını teşvik edecek etkinlikler yapılması gerektiğini söyleyen Öger, “Unutulmamalıdır ki tütün bağımlılığı bir hastalık ve tedavi edilmesi gereken vakalardır. Tütün mamulleri bağımlılığı sağlığımızı, paramızı ve hayatımızı elimizden almadan biz ondan kurtulalım. Kendinize, sevdiklerinize ve içinde yaşadığınız topluma bir iyilik yapın. Tütün sizi bırakmadan siz onu bırakın.” ifadelerini kullandı. (M. Sıddık Bilge – İLKHA) 







Bu haberler de ilginizi çekebilir