• DOLAR 32.331
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2295.726
  • ...
SON DAKİKA
Fransa`da grev dalgası büyüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PARİS:  (AA) Fransa'da yeni çalışma yasası protestoları kapsamında yaşanan akaryakıt sıkıntısı devam ederken, ülkede toplu taşımada ucu açık grevler başlıyor.

Fransa Ulusal Demiryolları (SCNF) yerel saatle 20.00'de ucu açık greve gidiyor. Bu akşam başlayacak grev yalnızca şehirler arası ve banliyö trenlerini etkileyecek.

Sendikalar, SNCF'deki grevin bitiş tarihinin olmadığını, yeni çalışma yasası geri çekilene kadar devam edeceğini kaydediyor.

Toplu taşımada süresiz grev kararı

Paris ve çevresindeki toplu taşımadan sorumlu RATP'de de 2 Haziran'da gece 03.00 itibarıyla süresiz greve başlayacak.

Grevlerin demiryolu ulaşımını ortalama yüzde 50 oranında azaltması bekleniyor. Fransız basını ise grevler için "toplu taşımada kara hafta" yorumunda bulunuyor.

Dün de Fransa Ulusal Pilot Sendikası tarafından yapılan açıklamada, haziranda havacılık sektöründe süresiz grevin oylandığını duyurmuş ancak grevin tam olarak ne zaman başlayacağı belirtilmemişti.

Geçen hafta sivil havacılık sendikaları, 2-5 Haziran'da büyük bir greve çıkacaklarını duyurmuştu.

EURO 2016 için gelenler de etkilenecek

Ülkede, 10 Haziran'da başlayacak Avrupa Futbol Şampiyonası için gelen turistlerin grev dalgasından yoğun şekilde etkileneceği ifade ediliyor. Haziran itibarıyla turizm sezonunu da açan Fransa'da grevler ve benzin kıtlığının, şampiyona için ülkeye gelen turistleri ciddi ölçüde sıkıntıya sokacağı tahmin ediliyor. Dün Otelcilik ve Endüstri Meslekleri Birliği, bu yaz Paris`e yapılan rezervasyonların önceki yaza göre yüzde 20 ila yüzde 50 düşüş gösterdiğini duyurmuştu.

Mart sonundan bu yana sendikalar ve hükümet arasında yaşanan çalışma yasa tasarısı gerginliği, Fransa'da son bir haftada neredeyse hayatı felç noktasına getirdi. Rafinerilerdeki eylemler nedeniyle ülkenin birçok kentinde benzin bulmak çileye dönüşmüş, araç sahipleri, benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşturmuştu.

Tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir