• DOLAR 32.326
  • EURO 35.119
  • ALTIN 2302.391
  • ...
Emlakçılar 'Yeni Emlak Yasasını' dört gözle bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eylül ayında yürürlüğe girmesi beklenen yeni emlak yasasına göre; üniversite mezunu olmayanlar artık emlakçılık yapamayacak, üniversite mezunları da emlakçılık yapmak isterlerse önce meslek kursunu bitirecek ve ardından 'lisans' sınavına girecek. Sınavı geçenlere lisans belgesi ve meslek kimliği verilecek. Ayrıca Emlakçılar Derneği’ne üye olmadan emlakçılık yapanlara ise cezai işlemler uygulanacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundukları kanun tasarısı hakkında İLKHA’ya bilgi veren Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, Eylül ayında yürürlüğe girecek emlak yasasını dört gözle beklediklerini belirterek, yeni emlak yasasının gelmesiyle beraber, emlakçıların artık rahat edeceğine dikkat çekti.

Türkiye’deki emlakçılar olarak TEMFED çatısı altında Ankara’da toplanıp yeni emlakçılar yasası için çalışma başlattıklarını anlatan Özdek, “Emlak yasasında şu anda Türkiye genelinde tamamen bir değişim söz konusu olmuştur. Türkiye genelinde emlak sektörü ve sektörün, içerisinde bulunduğu sıkıntıları aşmak, durumlarını değiştirmek, yasalarının düzeltilmesi, emlakla ilgili sorun ve sıkıntıların giderilebilmesi için bugün Türkiye genelinde bir emlak yasasını çıkarmaya çalışıyoruz. Emlakçılar olarak TEMFED çatısı altında Ankara da toplanarak emlakla ilgili sorun ve sıkıntılarımızı giderecek ve ayaklar altına alınan bu sektörü, ayaklar üstüne çıkaracağız.” dedi.

“Emlakçılık sokaktan kurtuluyor”

Yeni yasayla beraber her önüne gelenin emlakçılık işini yapamayacağını ifade eden Özdek, “Bilinmektedir ki emlakçılık sokak arasında kasabın, manavın, imamın, sokakta boş olan insanın yaptığı bir iş haline gelmişti. Bizler bu emlakçılık hadisesini sokaklardan çıkarıp bürolarda yapılması üzerine çok düzgün ve nizami bir şekilde yapılması üzerine çalışmalar yaptık. Yakında da bunun meyvelerini alacağız.” diye belirtti.

“Yeni yasayı sonuna kadar destekliyoruz”

Emlakçılar olarak yeni tasarıyı desteklediklerini aktaran Özdek, bu tasarının kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alacağına ve faydalı olacağına inandıklarını söyledi.

Yeni yasa neler getirecek?

Yeni yasayla birlikte korsan emlaklara cezai işlem uygulanacağını aktaran Özdek, “Bundan sonra emlakçı olmayanlar biz emlakçıyız diyemeyecekler dedikleri takdirde cezai uygulamalarla karşı karşıya kalacaklar. Şu anda bizim derneğimizin dışındaki emlakçılar, eğer emlak işi yaparlarsa onlara da 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası gelecektir ve 30 bin TL den 400 bin TL’ye kadar da para cezası gelecektir.” diye konuştu.

“İstenilen şartlar gayet uygundur”

Yeni yasada istenilen şartların gayet uygun olduğunu ifade eden Özdek, son olarak şunları kaydetti:

“Bundan sonra büro sahibi olmayan, oda ve derneğe kaydı olmayan, vergi dairesine kaydı olmayan mükellefiyeti olmayan bir kişi emlakçılık yapamayacaktır. Standartları çok yerinde çok muntazam standartları var ofisi, arabası, bir dokümanı olmasa, bilgisi olmasa ben emlakçıyım diyemeyecek ve emlakçı olamayacaktır. Sokak arasına yapıştırılan ilanlar tamamen kaldırılacaktır. Ayrıca yeminli emlakçılar olacaktır, bundan sonra yeni çıkacak bu yasadan sonra 4 Yıl üniversite okumayan bir insan ve çeşitli kademelerden geçmemiş ve çeşitli şekilde emlak içerisinde stajyerlik yapmadan emlakçı olamayacaktır. 4 yıldan sonra kayıt yapabilecektir. Stajyerlik süresi bittikten sonra emlakçı olabilecektir.  (Yılmaz Sönmez- İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir