• DOLAR 32.494
  • EURO 34.989
  • ALTIN 2431.985
  • ...
Köy deresinden geçen atık su hastalık saçıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kızıltepe (Qoser) ilçesine bağlı Üçevler (Gundıké Şex Musa) Mahallesinden/köyünden geçen dereye atık suların dökülmesi hastalıklara davetiye çıkarıyor. Yetkililere seslenen halk, yaşanan sorunun bir an önce giderilmesini istedi.

Yaklaşık 10 yıldan beri köylerinde geçen dereye atık suyunun akıtıldığının söyleyen halk, bunca zamandır kimsenin sorunu gidermek için bir adım atmadığını savundu.

“Defalarca belediyeye başvurduk yapacağız diyorlar ama şimdiye kadar kimse yapmadı”

Etrafa yayılan konu nedeniyle de çok rahatsız olduklarını söyleyen köy sakinlerinden Şemsa Başak, “Köyümüzden geçen bu pis su mikrop saçıyor çocuklarımız hastalanıyor. Boğaz ağrısıyla doktora gittim, mikrop kaptığımı söyledi. Çocukların eli bu suya değdiği zaman alerji yapıyor, kendilerini sürekli kaşıyorlar. Pis kokudan dolayı yazın damlarda yatamıyoruz, pencerelerimizi açamıyoruz. Pencereleri biraz hava almak için açmaya çalıştığımızda pis kokudan dolayı içeride dahi burnumuzu kapatıyoruz. Sivrisineklerden de geçilmiyor. Ne günahımız var bizim, bu ne hal? İneğimiz bu dereden su içtiği için hastalandı. Ardından veteriner hekim getirdik, bir hafta boyunca tedavi ettik.” dedi.

Atık suyunun Organize Sanayi bölgesinden geldiğinin iddia edildiğini belirten Başak, konu hakkında belediyeye defalarca başvurduklarını ancak herhangi bir adımın atılmadığını söyledi.

Temiz hava almanın kendilerinin de hakkı olduğunu belirten Bınevşi Bulut, yaşadıkları mağduriyeti şöyle dile getirdi:

“Eskiden bu dereden temiz su akıyordu ama 10 yıldan beri bu pis su akıyor. Misafirimiz geldiğinde evde oturamıyor. Pis kokudan dolayı hemen kaçıyorlar. Herkes şikâyetçi zaten. Mikrop saçan bu derenin ıslah edilmesini yetkililerden istiyoruz. Her gün belediyeye gidiyoruz şikâyet ediyoruz bugüne kadar yaptıkları bir şey yok. Gelsinler burada yaşasınlar. ‘Geldiklerinde siz nasıl burada yaşıyorsunuz’ derler bize. Küçükbaş hayvanlarımız ölüyor, çocuklar sürekli hastalanıyor.”

“Şimdiye kadar sağlık bakanlığı olmak üzere tüm kurumlara başvurduk bir netice alamadık”

Köylülerden Abdurrahman Acar ise  “yaklaşık 10 yıla yakındır bu dere yatağından gelen bu atık suyu, Organize Sanayi Bölgesinden geliyor. Belediyeye müracaat ettik gelip sadece buradaki insanları ikna ederek gittiler. Devlet Su İşlerinin yeni kanalizasyon açacağı söyleniyor ancak öyle bir şey yok. Burada bir rant var, biz bunu biliyoruz. Gitsinler fabrikaları kontrol etsinler. Sağlık Bakanlığı nerde, Vali nerde, Kaymakam nerde? Kimse Sanayi Sitesine Organizeye gitmiyor. Bu pis atıklar batıda olsa dünya ayağa kalkar. Bir fabrika yapıldığı zaman arıtması yapılması lazım. Maliyetini hesaplıyorlar yan gelip yatıyorlar. Bu çocuklar onların çocukları olsa ne yapacaklar? şimdiye kadar hiç kimse ‘Bu derenin ıslahı, pis suyun kesilmesi için uğraşacağız.’ diyen kimse yok. Belediyeye, Sağlık Bakanlığına, Devlet Su işlerine Karayollarına Kaymakamlığa tüm bu kurumlara müracaat etmişiz. Şimdiye kadar kimse bize bir teminat vermedi.” diye dert yandı.

Bir an önce pis suyun kesilmesi için yetkililere çağrıda bulunan Acar, “Orada fabrikatörler var ama biz fabrikatör olmadığımız için bize sahip çıkan yok. Bu insanların bu küçük çocukların günahı ne? Bu çocuklar çiçektir bu çiçeği yaşatacaklarına çiçeği solduruyorlar. Fabrikatör ve fabrikatörün elini tutanlar, bu kız senin kızın olsa ne yaparsın, bu pisliğin içerisinde nasıl yaşarsın? Bu dünyayı geçtik öbür dünyada bunun hesabını nasıl verirsin? Yetkililerden talebimiz bir an önce organizeden gelen bu pis suyun kesilmesidir.” dedi. (Mehmet Aslan- İLKHA)



































Bu haberler de ilginizi çekebilir