• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Rakka operasyonunda büyük kayıp
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PKK'nın Suriye yapılanması PYD militanlarının IŞİD'in kontrolünde bulunan Rakka'ya yönelik gerçekleştirdiği operasyona katılan ABD'li askerlerin 30'u Afganistan'daki Bagram Hava Üssü'nden getirildi.

Rakka saldırısına aktif olarak katılan ve PYD'li militanlarla pikapta çekilmiş fotoğrafları ajanslara düşen ABD'li askerlerin, üniformalarına PYD'nin askeri yapılanması YPG'nin armasını diktikleri gözlenmişti. Türkiye'nin üst düzey tepkisine yolaçan fotoğrafla birlikte, Suriye PKK'sı ile ABD'nin aktif işbirliği en net biçimde gözler önüne serilmiş oldu.

AFGANİSTAN'DAN GELDİLER

Daha önce de Amerikan askerlerinin Suriye'de PKK/PYD'lilere eğitim ve danışmanlık hizmeti verdiği biliniyordu ama 'Coniler' ilk kez çatışma sahasında görüntülendi.

Sahaya aktif olarak inen ABD'lilerin, Afganistan'da başkent Kabil'e yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Bagram Havaüssü'nde görevli oldukları, Rakka saldırısı için özel görevle Suriye'ye getirildikleri öğrenildi. Afganistan'da katıldıkları çatışmalarda çok sayıda Müslümanı öldürerek 'tecrübe' kazanan ABD'liler, Rakka'yı IŞİD'den alıp PKK/PYD örgütüne vermek için destek olacak.

KOORDİNAT VERİYORLAR

Rakka'da görevli Conilerin ana görevinin, IŞİD'e karşı ABD öncülüğünde yapılandırılan uluslararası askeri koalisyona bağlı uçaklara hedef koordinatı göndermek ve doğrulamasını yapmak olduğu ifade ediliyor. Suriye'deki IŞİD hedeflerini vuran koalisyon uçakları Adana'daki İncirlik Havaüssü'nden kalkarak PKK/PYD militanlarına destek veriyor. Öte yandan Suriye'deki PKK/PYD kantonlarına silah ve lojistik araçları da İncirlik Havaüssü'nde görevli ABD'li askerler tarafından yapılıyor. ABD uçakları daha önce PKK/PYD militanlarına tonlarca silah ve mühimmat göndermişti.

300 KAYIP VERDİLER

PKK/PYD, IŞİD'in merkez karargahı Rakka'ya ABD desteğiyle düzenlediği operasyonunun ilk günlerinde büyük fiyasko yaşadı. Edinilen bilgiye göre, ABD hava desteğinin de yetersiz kaldığı operasyonda 150'si PKK/PYD/YPG'li olmak üzere operasyonu yürüten Suriye Demokratik Güçleri (SDG) militanları toplamda 300 kayıp verdi. Hezimetin ardından bazı Arap aşiretleri SDG'yi terk etti. 

Ajanslar

Bu haberler de ilginizi çekebilir