• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
'Suriyelilerin İstihdamı Bilgilendirme Toplantısı' yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Sanayi Odası’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan GSO Genel Sekreteri Kürşat Göncü, Gaziantep’te 350 bin Suriyelinin olduğunu ve 713 Suriyelinin ticaret ve sanayide faaliyet yürüttüğünü söyledi.

Göncü, “Odamız üyesi Suriyeli firmalar ve diğer Suriyeli çalıştıran üyelerimizin yaşadıkları sıkıntıları gidermek için Arapça bilen 2 uzaman personelimizle her zaman yardımcı olmaya hazırız.”dedi.

Gaziantep Ticaret Odası’na kayıtlı 632, Esnaf ve Sanatkar Odası’na 43 ve Sanayi Odası’na kayıtlı 38 firma olmak üzere toplamda 713 Suriyelinin ticaret ve sanayide faaliyet gösterdiğini belirten Göncü, “Suriyeli firmaların sektörel dağılımına baktığımızda ağırlıklı olarak tekstil, ayakkabı, makine ve plastik karşımıza çıkıyor. Resmi rakamlara göre Gaziantep’te yaklaşık 350 bin Suriyeli şehir içerisinde yaşıyor. Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Hatay illerinde yani bölgemizdeki illerde 1 milyon 270 bin Suriyelinin işgücü analizine bakacak olursak, Suriyeli çalışan bayan oranı yüzde 14, erkeklerin iş gücüne katılma oranı ise yüzde 73’e denk geliyor.”ifadelerini kullandı.

Bölgede yaşanan Ortadoğu krizi ve Suriye’de yaşanan savaştan dolayı Gaziantep’in ihracatında çok ciddi bir düşüş yaşandığını belirten Göncü, “Sanayicilerimiz var gücüyle çalışarak, yeni pazar arayışıyla ihracattaki azalmayı önlemeye gayret ediyor. Dünya’nın 172 ülkesine ihracat yapan Gaziantep’in ABD ve Avrupa ülkelerine yaptığı ihracatı ise artıyor.” şeklinde konuştu.

Suriyelilerin mesleki beceri seviyelerinin önemli sorunlardan bir tanesi olduğunu vurgulayan Göncü, sanayiye nitelikli eleman yetiştirmek istediklerini belirterek, bu kapsamda OSB'de yaklaşık 7 bin metrekare alanda GSO Mesleki Eğitim Merkezi kurduklarını kaydetti.

Merkezin Temmuz ayı sonunda hizmete gireceğini söyleyen Göncü, “İpekyolu Kalkınma Ajansı'ndan da destek alarak OSB'ye mesleki eğitim atölyeleri yapacağız. Merkezle, sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz. Mesleki Eğitim Merkezi’nde Suriyelilerin hem mesleki eğitimini geliştirmesi hem de Gaziantep’te çalışma ortamına adaptasyonuna uyum sağlaması, hem de dil eğitimleriyle ve mesleki becerileriyle sanayide çalıştırılabilmelerine çaba sarf ediyoruz. Mesleki eğitimlerde sanayide çalışan, sanayide çalışmayan şeklinde programlar yapmayı planlıyoruz.”diyerek konuşmasını tamamladı.

Toplantıda daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü Yabancılar Koruma Dairesi Başkanı İlknur Tosun, geçici koruma sağlanan yabancıların çalışma izinlerine dair yönetmelik sonrası Suriyelilerin istihdamı, kayıt dışı çalışanlarla ilgili yaptırımlar, geçici koruma altındaki yabancıların çalışma izin başvuru koşulları ve son dönemde getirilen yenilikleri anlattı.

Geçici koruma kapsamında bulunan Suriyelilerin konumları hakkında bilgi veren Tosun, Suriyelilere 2013'ten günümüze kadar oturma izni ve çalışma izni olanların başvurularını aldıklarını, son çıkan yasa ile geçici koruma altında kendilerine kimlik verilenlere yönelik düzenleme yapıldığını anlatırken, bu kişileri çalıştırmak için uygulanacak izinler hakkında da bilgiler verdi.

Suriyeli çalıştırmak için bir teşvik bulunmadığına da dikkat çeken Tosun, “Bu Yönetmeliğin amacı, 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 91 inci maddesi uyarınca geçici koruma sağlanan yabancıların çalışmalarına ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir. Suriyeli çalıştırmak konusunda Türkiye vatandaşı sayısının yüzde 10'unu geçemeyeceği yönünde bir kota bulunuyor. Eğer o dalda çalışacak Türk işçi bulunamadığına yönelik bir belge getirildiği takdirde kota uygulanmayacak. Ayrıca kanunla yalnızca Türk vatandaşları tarafından icrasına izin verilen iş ve meslekler için yapılan başvurular ile sağlık meslek mensuplarının Sağlık Bakanlığından, eğitim meslek mensuplarının ise Milli Eğitim Bakanlığından veya Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından almış oldukları ‘Ön izin belgesi’  bulunmayan yabancı kişi başvuruları değerlendirme yapılmaksızın işlemden kaldırılacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Tosun, geçici koruma sağlanan yabancılara asgari ücretin altında ücret ödenemeyeceğini de sözlerine ekledi. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir