• DOLAR 32.6
  • EURO 34.85
  • ALTIN 2499.133
  • ...
Değişmeyen konsept
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hüseyin Kaya / Doğruhaber

Amerika`da 11 Eylül 2001`de İkiz Kulelere yönelik saldırı gerçekleştiğinde Beyaz Saray`dan “Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” şeklinde bir açıklama yapılmıştı. Bundan sonra Amerika`nın siyasi konseptinin değiştiği ve “Benden değilsen düşmanımsın” noktasına evrildiği söylendi. Buna göre Amerika “Terörle mücadelede” küresel ölçekte bir savaşa girecek, yanına dostlarını alacak ve bu işi sonuna kadar götürecekti.

Bazı gözlemciler, aslında Amerika açısından bir konsept değişikliğinin olmadığını Amerika`ya göre aslolanın ekonomik çıkarlar olduğunu söylese de bu fazla tutmadı. Enformasyon gücünü elinde bulunduranlar algıları yönetmede de daha başarılı olurlar. Medya hangi tezi öne çıkarsa, onun konuşulduğu ve gerçeklik olarak kabul edildiği biliniyor.

Kimi analizciler PKK için de belli dönemlerde konsept değişikliğine gittiğini ifade ediyor.

Oysa bu problemli bir bakıştır.

Ateşkeslerin dönemsel ve taktiksel olduğu, konjonktüre göre düşük ya da yüksek yoğunluklu savaşa karar verildiği tecrübelerle ortaya çıktıktan sonra PKK`de siyasetin ilkesel olarak değil de pragmatik olarak devam ettiği net olarak görüldü.

Tüm bunlara rağmen “Dürümlü katliamı” sonrası PKK`nin konsept değişikliğine gittiği iddia edildi. Hatta PKK tarafından yapılan ve paramparça edilen köylülerin “yerel işbirlikçiler” olarak suçlandığı açıklama da buna delil gösterildi. PKK açıklamasından şu anlaşıldı: “% 97 oranında HDP`ye oy veren köylüler PKK`ye tam olarak teslim olmadıkları için “yerek işbirlikçi” olmuşlardı ve parçalanmayı hak etmişlerdi.”

Peki, gerçekten de PKK, çözüm sürecinin bitmesiyle mi konsept değişikliğine ya da daha doğru bir ifade ile “katliam pratiğine” geçiş yaptı?

Kesinlikle hayır!

PKK pratiğinde daha kuruluşundan itibaren katliamlarla cezalandırma ve dehşet uyandırma çabası vardır.

Korucu ailelerine ve çocuklarına yönelik gerçekleştirilen katliamlar buna örnektir ki, PKK bu katliamları o dönemlerde Avrupa`da yayınlanan yayın organlarında açıkça üstlenmiştir.

Daha çözüm süreci devam ederken meydana gelen 6-8 Ekim vahşeti PKK konseptinin kuruluşundan beri katliama odaklı olduğunu ve dönemsel suskunluklar bir yana hiç değişmediğini ortaya koydu.

Mesele resme her açıdan bakabilmektir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir