• DOLAR 32.595
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2505.43
  • ...
Koyun ve kuzuları birbirinden ayırma zamanı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Bingöl`ün Karlıova ilçesinde hayvan yetiştiriciliği yapan köylüler, peynir sezonun gelmesinden dolayı koyun ve kuzuyu birbirlerinden ayırmaya başladıklarını ifade ettiler. 

Karlıova'ya bağlı bazı köylerde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan köylüler, peynir sezonun gelmesinden dolayı sütten kesilen kuzuları annelerinden ayırmaya başladılar. Karlıova`ya bağlı Kilisek köyünde bulunan hayvan sahipleri, kuzuları otlanmaya başladığı için koyunlardan ayırdıklarını söylediler. Meradan köy meydanına getirilen hayvanları birbirinden ayırmak için köylüler yoğun çaba gösterdi. Koyunlardan ayrılan kuzulara küpe numaraları takılarak mera ve yaylalara gönderildi.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Hüseyin Morkoyun, "Peynir sezonu geldiği için kuzuları koyunlarda ayırma zamanı gelmiştir. Kuzular ayrılmadığı sürece koyunlardan süt elde edemeyiz. Ayırdığımız kuzuları alışması için ilk etapta iki üç günde bir tekrar içi içe koyuyoruz. Kuzularımız artık gelişti ve otlanmaya başladı. Gelişen kuzulara küpe numaraları vurduktan bir süre sonra ise kuzuları satıyoruz. Aslında hayvan beslemek o kadar kolay bir iş değildir, çok yorucu bir iştir. Bazen emeklerimizin karşılığını bulamıyoruz, ama yinede bu işi yapmak zorundayız. Hayvancılık günden güne bitiyor, kimse artık ne hayvan besliyor, nede çobanlık yapıyor. Zor bir iş olabilir ama zorlukla beraber neşeli ve güzel yönleri de vardır” dedi.

Verilen desteklere rağmen hayvanlarından verim alamadığını söyleyen Nizamettin Temiz ise "Hayvan sahiplerine bazı destekler veriliyor, ama yine de yeterli gelmiyor. Bir çoban 3 bin 500 liraya zor bulunuyor. Saman ve arpa fiyatları çok yüksek olunca yaptığımız işin karşılığını bulamıyoruz. Koyun ve kuzuları şimdi birbirinden ayırıyoruz, belli bir zaman kuzuları otlattıktan sonra satarak, aldığımız saman ve arpa ücretini çıkarmaya çalışıyoruz. Koyunlardan elde ettiğimiz peynirleri de satarak ancak hayvanların ilaç parasını çıkarabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Güçlükle koyun ve kuzuları bir birinden ayıran hayvan sahipleri, koyun ve kuzuların birbirlerini görmemeleri için farklı meralara otlatmaya götürdü. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir