• DOLAR 32.372
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.578
  • ...
AB Komisyonu Başkanı Jean: `Tehditleriniz işe yaramaz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

G-7 zirvesi için Japonya'nın Ise-Shima bölgesinde bulunan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Erdoğan'ın son günlerde sıklıkla "rest çekmesi" üzerine bir soruyu yanıtladı.

72 KRİTER İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Türkiye'yle vize serbestisine ilişkin 72 kriteri daha önce kararlaştırdıklarını kaydeden Juncker, "Bu kriterler sadece Avrupa Birliği tarafından empoze edilmiyor, iki taraf arasındaki müzakere sonucunda belirleniyor" dedi.

Juncker şunları söyledi:

TERÖR İLE MÜCADELE YASASINDAKİ DEĞİŞİKLİK TALEBİ

“Özellikle terörle mücadele yasası ile ilgili olan bir kriterle ilgili biz Türkiye'nin taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz."

"TEHDİTLERİN HİÇ BİR ETKİSİ YOK"

"Tehditler, kullanılabilecek en iyi diplomatik araçlar değil. Bunların kullanılmasının durması gerekiyor çünkü hiçbir etkileri yok." 

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Mayıs'ta Eyüp'te yaptığı bir konuşmada AB'nin Türkiye'den talep ettiği 72 kriter içerisinde bulunan "terörle mücadele yasasının değiştirilmesi" konusuna yönelik açıklamalarda bulunmştu. Erdoğan, “Türkiye dört bir yanından terör örgütlerinin ve onlara destekçilerinin saldırısı altındayken, şu anda AB vize için ‘terörle mücadele yasasını değiştireceksiniz' diyor. Siz AB Parlamentosu onlara çadır kurduracaksınız, bize de vizeyi kaldıracağım şartı şu. Biz yolumuza gidiyoruz, siz de yolunuza gidin. Kiminle anlaşabiliyorsan onla anlaş” demişti.

AB'den ise bu çıkışa yanıt gelmiş, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, bir gün sonra 7 Mayıs'ta yaptığı konuşmada "Biz anlaşmaları devletlerle yaparız, şahıslarla değil" demişti.

Fakat Erdoğan, AB'ye yönelik açıklamalarını sürdürdü:

12 Mayıs'ta Ankara'da 'milli irade' konulu toplantıda konuşan Erdoğan, "Ya sizinle yürüyeceğiz ya da kendimize yeni bir yol bulacağız. Şimdi Avrupalı dostlarımızın kararını bekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

24 Mayıs'ta Dünya İnsani Zirvesi'nde konuşan Erdoğan, "Şu anda 1 Haziran itibarıyla geri kabul anlaşmasına yönelik bir adım vardı, 30 Haziran itibarıyla da vize noktasında adım atılacaktı. Eğer şu anda bu konuyla ilgili olarak arkadaşlarımız görüşmeleri yapacaklar, dışişleri bakanlarımız, bu noktada AB bakanlarımız, görüşmeleri yapacaklar ve bu görüşmelerde netice alındı, alındı. Alınmadığı takdirde kusura bakmasınlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin parlamentosundan geri kabul anlaşmasına yönelik uygulama sürecine yönelik adım atılmasına ait karar, yasa çıkmaz. Bunu da ben çok açık, dün de söyledim kendilerine, bugün de bu soru üzerine buradan söylüyorum. Çünkü bize ikide bir kriter dayatmasınlar, burası Türkiye" demişti.

VİZESİZ SEYAHAT

Avrupa Komisyonu, 4 Mayıs'ta Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış ancak vizelerin kaldırılabilmesi için daha önce belirlenen 72 kriterden geriye kalan 5'inin de tamamlanması gerektiğini belirtmişti. Bu şartlar arasında terör tanımının değiştirilmesi de bulunurken, Avrupa Parlamentosu, tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonu'nun teklifini oylamama kararı almıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir