• DOLAR 32.343
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2307.58
  • ...
G7 Zirvesi başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ISE: (AA) Sanayileşmiş 7 ülkenin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi Japonya'nın ev sahipliğinde Kashikojima Adası'nda başladı.

İki gün sürecek zirvenin en önemli gündem maddesini ekonomi ve ticaret oluşturacak. Küresel ekonomideki belirsizliklerin ve risklerin yanı sıra gelişmekte olan ekonomilerde yaşanan durgunluk, petrol fiyatlarındaki düşüş ve gerileyen ticaret hacimleri toplantı gündeminin üst sıralarında yer alıyor.

Dış politika başlıkları da toplantıda görüşülecek en sıcak konular arasında bulunuyor. Kuzey Kore'nin nükleer programı, Çin'in Doğu ve Güney Çin Denizi'nde egemenlik iddia etmesi, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler, sığınmacı krizi, terörle mücadele, Rusya'nın Ukrayna'daki faaliyetleri toplantıda görüşülecek en önemli dış politika konuları olarak dikkati çekiyor. Ev sahibi Japonya'nın, Pekin'e karşı işbirliği için fikir alışverişinde bulunması bekleniyor.

Japonya 8 yıl aradan sonra yeniden dünya liderlerini ağırlıyor

En son 2008'de Hokkaido'da yapılan G7 Zirvesine ev sahipliği yapan Japonya, 8 yıl aradan sonra yeniden dünya liderlerini ağırlıyor. Bu seferki zirve, Tokyo'nun yaklaşık 300 kilometre güneybatısında, Kii yarımadasının pasifik sahilinde yer alan İse ve Şima kentlerinde yapılıyor.

Liderlerin bir araya geleceği yer olarak 0,7 kilometrekare alana sahip Kashikojima Adası seçildi. Ulaşım ve güvenlik açısından oldukça elverişli konuma sahip adacık Nagoya'daki Chubu Centrair Uluslararası Havaalanına 60 kilometre mesafede bulunuyor ve iki köprü ile asıl adaya bağlanıyor. 1929'a kadar kimsenin yaşamadığı ada bölgeye demiryolunun gelmesinin ardından inşa edilen otellerle turizme kazandırılmış. Toplantının güvenliğinin sağlanması için 23 bin polis görev yapıyor.

G7, ABD, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Kanada'dan oluşuyor. Grupta Avrupa Birliği de temsil ediliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir