• DOLAR 32.367
  • EURO 34.981
  • ALTIN 2325.254
  • ...
`İnternet zaman ve mekân algımızı değiştirdi`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`da Genç Yeşilay Grubu tarafından bağımlılıkla mücadele amacıyla düzenlenen seminerde internet bağımlılığına karşı mücadele mesajları verildi. Programda konuşan siber zorbalık ve internet bağımlılığı uzmanı Prof. Tolga Osman Arıcak, internetin ekonomi, siyaset ve savaşlarda etkileyici bir araç olduğunu ancak yanlış kullanım ve bağımlılık nedeniyle tehlikeli sonuçlara yol açtığını dile getirdi.

İnternet bağımlılığı hakkında konuşan siber zorbalık ve internet bağımlılığı uzmanı Uluslararası Okul Psikolojisi Enstitüsünde yönetim kurulu üyesi Prof. Tolga Osman Arıcak, internetin basit bir araç olmadığını, başta bugünün Amerikan ordusunun haberleşme sistemini geliştirmek için ortaya çıktığını ve daha sonra tüm dünyaya çeşitli yönleriyle yayıldığını söyledi.

‘İnternet ne yaptı insanlık için?` diye soran Arıcak, aynı soruyu ‘İnternet zaman ve mekân algımızı değiştirdi.` diye cevapladı.

“İnternet ekonomide, siyasette ve savaşlarda etkili bir araç”

İnternet çağının tüm çağlardan çok farklı özelliklere sahip olduğuna dikkat çeken Arıcak, “İnternet yerine göre zengin içeriğe sahip, yerine göre ucuz herkes için ekonomik. Bilgi akışını sağlaması bambaşka bir özelliktir. Koca koca kütüphaneler şimdi ufacık hardisklere sığıyor. Dünyanın her yerine gidiyor ve dünyanın tüm ekonomisini saatler içerinden idare edebiliyoruz. Habercilik sektöründe, topluma yön verebiliyor. Savaşlarda stratejik olarak etkili olabiliyor. Siyasette algı oluşturmak için popüler bir özelliğe sahip. Tüm bunlar internetin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.” dedi.

Arıcak, “Bir ay internet olmazsa ticaret zarar görür, banka zarar görür. Sokaktaki vatandaş çok zarar görmez. İnternetin çocukların cazibe merkezi olması şiddet içerikli oyunların çokluğuyla gerçekleşiyor. Metin 2, Sniper gibi şiddet içerikli oyunlar yaygınlaşmış durumda. İnternet sitelerinin birçoğu şer elinde şer içinde kullanılıyor.” şeklinde konuştu.

“Amerika'da boşanmaları tetiklemede facebook sitesi 5`inci sırada yer alıyor”

İnternetin toplumu biçimlendirdiğini dile getiren Arıcak, “Adet, örf ve geleneklerimizi biçimlendiriyor. Değerlerimizi, ahlaklarımızı biçimlendiriyor. Duygularımızı, işlerimizi, biçimlendiriyor. İnternet insanın gerçek yüzünü ortaya koyuyor. İnternette çok faydalı işler vardır eğer kullanılırsa. Akıl oyunları, faydalı kitaplar, ibadet gibi birçok iş var. Evlilik için dahi kullanılıyor. Tabi buna iyi ya da kötü demiyorum tartışılır. Aileyi etkiledi Amerika'da boşanma sebeplerinde facebook sitesi 5`inci sırada yer alıyor. Bu bizim toplumlarda da aile huzurunu olumsuz yönde etkiledi. Her ailede en küçük fertten en büyüğüne kadar ellerden düşmeyen tabletler var. Çocuklara mama verirken tablet izletiyor, emzik yerine tableti ağzına verenler var. Ailevi yönden internetin çok kötü sonuçları olduğuna basında duyduğumuz haberlerden şahit oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Programda konuşan Yeşilay Diyarbakır Şubesi Başkanı Yahya Öger ise 1920'den bu yana bağımlılığa karşı mücadele ettiklerini, Türkiye genelinde uyuşturucu bağımlılığında Diyarbakır'ın 10`uncu sırada olduğunu belirtti. (M. Sıddık Bilge/Yunus Sırat – İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir