• DOLAR 32.371
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2325.427
  • ...
Kumar Salgın Bir Hastalıktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Abdusselam Güneş / İstanbul

Bütün tepkilere ve zararlarına rağmen devletin “Milli” olarak oynattığı kumar ve şans oyunları teknolojinin gelişmesiyle beraber gün geçtikçe hızla yayılıyor. Devletin sahiplenerek oynattığı kumar ve şans oyunları birçok ailenin dağılmasına sebep olurken kumar borcu yüzünden bunalıma giren birçok insan intihar ederek hayatına son veriyor.

İstanbul Müftülüğü İslam’ın haram kıldığı ve insanlara zarar veren bu kötü alışkanlıklara dikkat çekmek için camilerde kumar ve şans oyunlarının zararlarını anlatan bir hutbe hazırladı.

KUMAR KORKUNÇ BİR SEKTÖR HALİNE GELDİ
Hutbede, Cenâb-ı Hakk’ın insanları en değerli varlık olarak yarattığı ve insanoğluna sayısız nimetler verdiğine dikkat çekilerek Allah’ın vermiş olduğu nimetlerin meşrû ölçüler çerçevesinde kullanılmasını emrettiği hatırlatıldı. İslam’ın helal yollardan kazancı emrettiği ve haram kazancı kesinlikle yasakladığı belirtilerek şunlara dikkat çekildi; “Günümüzde hızla gelişen iletişim teknolojisi kumar ve şans oyunlarına yeni yöntemler getirmiştir. Bugün sanal ortamda büyük kitlelerin katılımıyla sayısız kumar çeşidi yaygınlaşmış astronomik rakamlardan oluşan korkunç bir sektör haline gelmiştir.



Müslümanlar yoğun propaganda bombardımanı altında ve masumane faaliyetler gibi sunulan çeşitli haksız kazanç yolları konusunda dikkatli olmalı, bunlardan uzak durmalıdır. Dinimiz, başkalarının mallarını meşrû olmayan yollarla almayı ve yemeyi haram kılmıştır. Âyet-i kerime’de ‘Mallarınızı aranızda bâtıl (boş ve haksız) yollarla yemeyin, ancak karşılıklı rızâya, gönül hoşluğuna dayalı bir ticaret sonucunda yiyin’ buyrulmaktadır”

ARTIK (BUNLARDAN) VAZGEÇTİNİZ DEĞİL Mİ?
Sevgili Peygamberimize (s.a.v) “Hangi kazanç en temiz ve en helâl yolla elde edilmiş olur?” diye sorulduğunda cevâben: “Kişinin el emeği ile ve kimseyi aldatmadan yapmış olduğu meşrû ticâret yoluyla elde ettiği kazançtır” diyerek cevap verildiği ifade edilerek şu ifadelere yer verildi; “Kumar ve şans oyunları tutkunları sürekli rakiplerini yenme ve elindekini alma duygusunun esiridirler. Kaybettiğinde karşısındakine hırs ve kin hisleri artar.



Kaybettiklerini kazanmak için tekrar tekrar oynar. Ruh ve beden sağlığını kaybeder. Nitekim aile saadetinin kaybolmasının sebeplerinden birisi de kumardır.


Kazancın helal olması için İslam’ın meşru saydığı yollarla elde edilmesi şarttır. İslâm’ın helal saymadığı yollarla elde edilen kazanç karşılıklı rızaya dayansa da helal olmaz. Kumar ve benzeri oyunlarda da tarafların rızası olsa bile Allah’ın rızası yoktur. Öte yandan kumar, diğer birçok eğlence ve aldatma çeşidi gibi, işsizliğin, fakirliğin, sınıflar arası dengesizliğin büyük çapta olduğu toplumlarda âdeta bir umut sömürüsü olarak salgın bir hastalık halini almaktadır. Bu sebeple büyük bir kesim mağdur olmaktadır. Sonuç olarak kumarın ve her türlü haksız kazancın taraflar arasında kin, nefret ve düşmanlığa yol açması kaçınılmazdır. Bunlar yanında, kumarın sebep olacağı toplumsal yaralar, doğuracağı facialar gün gibi açıktadır. Bütün bunları gören, bilen ve üzerinde fikir yorabilen kişilere, Kur’an’ın ifadesiyle şöyle sormak gerekir: ‘Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?’ ”

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir