• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
`PKK kendini temize çıkarmaya çalışıyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır'ın Sur ilçesinin Sarıkamış Mahallesi`ne bağlı Dürümlü mezrası girişinde PKK`nin, patlayıcı yüklü kamyonu infilak ettirmesi sonucu 16 kişi hayatını kaybederken, geride gözü yaşlı 8 dul kadın ve 36 çocuk yetim kaldı. Kucaklarına aldıkları bebeklerle köy mezarlığında ağıt yakan gözü yaşlı kadınlar, görenleri duygulandırdı.

Patlamada hayatını kaybedenler için Tanışık (Herbecın) köyünde kurulan taziye evinde İLKHA'ya açıklamalarda bulunan köy sakinleri, köylerinin işbirlikçilikle suçlanmasına tepki göstererek. PKK'nin kendisini temize çıkarmaya çalıştığını belirttiler.

Katliamın faillerin bir an önce bulunup gereken cezaya çarptırılmasını isteyen köylüler, PKK'nin kendi halkını katlettiğini ifade ettiler. PKK'nin bilerek katliam yaptığını söyleyen Tanışık Köyü Muhtarı Bayram Yaman, patlamada hayatını kaybedenlerin tamamının akrabası olduğunu belirtti.

"Bile bile katliam yaptılar"

Bomba yüklü kamyonu uzaktan kumanda ile patlatıldığını dile getiren Tanışık Köyü Muhtarı Yaman, "Bu bir tuzaktır. Tuzak olmasaydı o bomba patlamayacaktı ve kamyon gidecekti, bir şey olmayacaktı. Ya da ‘Biz buyuz, gelmeyin. Bakın sizi vuracağız.` diyebilirlerdi. Bile bile katliam yaptılar. Bazıları nişanlıydı, bazıları bekârdı. Onların bize bunu yapmaya hakları yoktu." dedi.

"Kamyonu uzaktan kumanda ile patlatmışlar"

Katliama sebep olan kişilerin cezalandırılmasını isteyen Yaman, "PKK, 'Bunlar silah sıkmışlar` demiş. Bunlar yalandır. Kamyonu uzaktan kumanda ile patlatmışlar. Olayda silah falan yoktur. Kimse yalan konuşmasın. Kamyonu takip edenlerde silah bile yoktu. PKK, ‘Silahla çatışma çıktı` demese başka ne diyebilecek? Yalan söylüyorlar. Erkek gibi ‘Biz bilmiyorduk, bizi oraya sürdüler, yanlış yol gösterdiler.` söylesinler. Bunu söyleseler insanın biraz içi rahat olacak. O adamı getirsinler, cezasını versinler. Yoksa yarın bir başka yerde de böyle yapacaklar. Başkasının evini yakacaklar." ifadelerini kullandı.

"PKK, kendini temize çıkarmaya çalışıyor ama temiz olamaz"

PKK'nin köyü işbirlikçi olarak nitelendirmesine tepki gösteren Yaman şöyle devam etti:

"PKK bize çamur atıyor. Yalandır, öyle bir şey yoktur. Milleti karalıyor, çamur atıyor. Kendi kendine konuşuyor, kendi halkını karalıyor. Kendini temize çıkarmaya çalışıyor ama temiz olamaz. Madem köyde işleri vardı beni çağırsalardı. 16 kişi öleceğine ben tek giderdim, beni öldürselerdi."

"Bize böyle yapanlar hayatta yanımızda yer alamaz"

HDP'nin katliam hakkında sessiz kalmasını umursamadığını dile getiren Yaman, "Bize hakaret ettiler, 16 can gitti. HDP`nin burada mazlumların yanında yer alıp almamasını bilemem. Bu bana dert değil. İster mazlumların yanında yer alsın ya da almasın. Bize böyle yapanlar hayatta yanımızda yer alamaz. Nasıl yanımızda yer alacak? Hem beni öldürsün, çoluk çocuğumu öldürsün bir de gelip yanımda yer alsın. Nasıl olacak? Bir suçum varsa kabullenirim. Bunların asıl gayesi yontmaktır başka da gayeleri yoktur. Ben bunu biliyor, bunu söylüyorum. Oy zamanı geldiğinde ‘Muhtar neredesin?` diye arıyorlar. Bir kişi gidiyor 10 kişi geliyor, 10 kişi gidiyor 20 kişi geliyor. Ne için beni arıyorlar?" sözlerinin altını çizdi.

Katliamı kimin gerçekleştirdiğinin belli olduğunu söyleyen Mehmet Yeşil ise katliamın faillerinin bulunmasını istedi.

"Gördüğünüz gibi ateş her yeri yakıyor, bizi de yaktı"

Faillerin kim olduğu orda da olduğunu, olayı örtbas etmek için ‘İşbirlikçi köy` gibi ifadeler kullanılmasının yalandan ibaret olduğunu ifade eden Yeşil, "Failler ortaya çıkar mı çıkmaz mı bilmiyorum. Bu büyük bir olaydır. Zaten kimin yaptığı az çok ortadadır. Failler ortaya çıksa da çıkmasa da gidenler geri gelmeyecek. Failler aslında üç aşağı beş yukarı belli. Ortada bir sorun, bir hata var. Gerçekten yapılmış büyük bir hata. Kimin yaptığı az çok belli ama bu olayı örtbas etmek için ‘İşbirlikçi köy` gibi ifadeler kullanılmış, bunlar kesinlikle yalan. Bu işi yapan kim ise ortaya çıkarılmalı, failler mutlaka bulunmalıdır. Bu olayın üstünü örtemezler. Kendi açılarından kamuoyunu rahatlatmak için ‘İşbirlikçi bir köydü` gibi şeyler kullanıyorlar, bunlar yalan. Bu köy demokrat bir köydür. Her kesime neredeyse oy çıkar. Şehir merkezine çok yakın, çok sakin bir köydür. Böyle bir şeyin olmasını beklemezdik. Gördüğünüz gibi ateş her yeri yakıyor. Her yeri yaktığı gibi, bizi de yaktı." diye konuştu.

"Özgürlüğü halk getirecek PKK değil"

"Bölge insanı gerçekten çok çekti." diyen Yeşil son olarak şunları kaydetti:  "Son süreçte yaşananlara bakıldığında herkesin bundan ders çıkarması gerekiyor. Sur`da, Cizre ve Şırnak`ta olanlar insanları mutlu etmedi. İnsanlar şu anda daha özgür değil, daha mutlu değil, sosyoekonomik açıdan daha da rahat değil. Bence özgürlüğü getirecekse halk getirecek. PKK veya başkası değil. Onlara da herkese de özgürlüğü halk getirecek. Halkı rahat bıraksınlar. Zaten herkes daha mutlu olacak." (M. Hüseyin Temel, Hamza Adıyaman - İLKHA) 

 




























 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir