• DOLAR 32.369
  • EURO 34.975
  • ALTIN 2325.427
  • ...
Fıstık ağaçlarına musallat olan böcekler çiftçiyi endişelendiriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman’ın Recepler köyündeki 23 dönümlük fıstık arazisine böceklerin musallat olmasından büyük endişe duyan çiftçi, yetkililerden yardım bekliyor.

Yıllarca tarım ve hayvancılıkla uğraşarak geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Recepler (Receba) köyü çiftçileri,  yaklaşık 5 yıldır fıstık ekimine yöneldi.

Kendi beceri ve imkânlarıyla fıstık ekimini yapan çiftçilerin başı, fıstık ağaçlarına bulaşan böceklerle dertte. Fıstık ağaçlarına bilmedikleri bir hastalık ve böceğin musallat olması yüzünden yıllarca fıstık ağaçlarına verdikleri emeğin heba olduğunu söyleyen çiftçiler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü tarafından köylerine tarım mühendislerinin gönderilerek, kendilerine yardım edilmesini istedi.

Mevcut olan tarım mühendislerinden hiç istifade edemediklerinden yakınan köy çiftçilerinden Ahmet Karakuş, yetkililerin desteğine her zaman ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. 

Köylerinde 23 dönüm arazi üzerine fıstık ektiğini ifade eden Karakuş, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından daha bir mühendis desteği almadık. Yıllardır uğraş verdiğim fıstık ağaçlarıma bir böcek musallat olmuş, ağaçların yapraklarını hepsini yiyor ve gelişmesine engel oluyor. Buna karşılık olarak fıstık ağaçlarımı ilaçlama yapmama rağmen böcekler hâlâ duruyor. Fıstık ağaçlarıma musallat olan böcekten kurtulmak için bir ilaç istiyorum. 5 senedir ben fıstık ekimiyle uğraşıyorum. Şimdiye kadar tarım mühendisleri, sadece bir defa fıstıkları kontrole geldiler. Fıstıklar daha fidanken gelmişlerdi o zamandan beri de gelmemişler.” dedi.

“Devamlı fıstık ağaçların başında nöbet tutamıyoruz”

Fıstık ağaçlarına musallat olan böcekler için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarım mühendislerinin gelip inceleme yapmasını isteyen Karakuş, "Böceğin fıstıklara zarar vermemesi için tarım mühendislerinden bir çözüm istiyoruz. Bu kadar emekten sonra bir menfaat görmezsek bu işten ne anladık. Her zaman fıstık ağaçların başında nöbet tutamıyoruz. Dün ilaçlama yapmama rağmen bugün aynı böcekler bulunuyor. Biz anlamadığımızdan dolayı tarım mühendislerin gelip hastalıkları tespit edip, yaprakları yiyen böcekleri araştırmalarını istiyoruz. İki adet fıstık ağacım bu sebepten dolayı kurumuş. Bunun artış göstermesinden endişe duyuyorum.” (M. Sait Çelik - İLKHA)























Bu haberler de ilginizi çekebilir