• DOLAR 32.329
  • EURO 35.157
  • ALTIN 2306.843
  • ...

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAHİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Irak’ın Erbil kenti ile Gaziantep arasında uçak seferlerinin artık zorunluluk haline geldiğini söyledi.

Türkiye’nin, özellikle de Gaziantep’in böyle bir uygulamaya ihtiyacı olduğunu belirten Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAHİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz,  Türk Hava Yollarının ve diğer uçak firmalarının Gaziantep-Erbil, Erbil-Gaziantep arasında karşılıklı uçak seferleri koyması gerektiğini belirtti.

Çıkmaz, Türkiye’ye gelecek olan Iraklı iş adamlarına GAİB’in referans olacağını, GAİB’in referansı ile bu iş adamlarının daha kolay ve hızlı vize alabileceğini ifade etti.

Uygulamaya yeni konulan karar ile ilgili bir basın açıklaması yapan Çıkmaz “Bilindiği gibi Irak vatandaşı işadamlarının ülkemize ticari faaliyetlerde bulunmak üzere girişleri vizeye tabi olup, Irak’tan ülkemize giriş yapmaya çalışan kişilerin vize işlemleri ayrıntılı incelemeden sonra onaylanmaktadır. Bu itibarla Dışişleri Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) arasında 4 Mayıs 2016 tarihinde bir protokol imzalanmıştır. Bu protokole göre vize başvuruları TİM ve Birliklerimiz referansı ile Dışişleri Bakanlığı ilgili veri bankasına kaydedilecek ve uygun bulunanlar hızlı bir şekilde vizeye dönüştürülecektir.” dedi.

Çıkmaz, “Bu sistem kapsamında ihracatçılarımızın talebi üzerine Irak vatandaşlarının yapacakları vize başvurularının değerlendirilmesinde yeni uygulamalar söz konusu olacaktır. Buna göre Irak vatandaşı işadamlarının söz konusu sistem kapsamında birliğimiz aracılığından yararlanabilmeleri için, İhracatçı Birlikleri üyesi ihracatçı firmalar tarafından davet edilmiş olmaları koşulu aranacaktır. Bundan dolayı ihracatçı firmamız son üç takvim yılının her birinde, ülke ayrımı olmaksızın toplamda asgari 250 bin USD doğrudan ihracat yapmış, ayrıca 2015 yılında Irak’a 100 bin USD ve üzeri ihracat yapmış olmalıdır. İkinci madde kapsamına girmeyen ancak davet edilmesinde fayda görülen firmalar Türkiye’de düzenlenecek fuarlara davet edilecekler ya da Irak’taki altyapı projelerinde iş üstlenecek firmalarımızın Iraklı muhatapları. Genel Sekreterlik inisiyatifi ile davet edilebilirler.” ifadelerini kullandı.

Erbil, Gaziantep hattında karşılıklı uçak seferi şart

Uygulamada kapsam dışı olanlar hakkında da bilgi veren Çıkmaz, uygulamanın sadece havayolu ile Türkiye’ye gelecek Irak vatandaşı iş adamlarını kapsadığının altını çizerek “ Geçerli Schengen vizesi bulunan Irak vatandaşlarının başvuruları birliğimiz aracılığıyla yapılmayacaktır. Bu kişiler, internet üzerinden kısa sürede e-vize temin edebilmektedirler. Karayolu ile Türkiye’ye giriş yapacak Iraklı işadamlarının vize başvuruları birliğimiz aracılığıyla yapılmayacaktır. Sadece havayolu ile ulaşım sağlayanlar için birliğimiz aracılığından faydalanılabilecektir. Taahhütnamede belirtilen ekler eksiksiz olarak sunulmadan vize başvurusu gerçekleştirilememektedir.”şeklinde konuştu.

Yeni vize uygulamasıyla Irak vatandaşı iş adamlarının Türkiye’ye seyahatlri konusunda büyük kolaylıklar sağlandığının da altını çizen Çıkmaz, Erbil, Gaziantep, Gaziantep Erbil hava yolu hattının açılarak direk uçuşların konulmasının ise bundan sonra zorunluluk olacağını da sözlerine ekledi. (İLKHA)