• DOLAR 32.346
  • EURO 35.164
  • ALTIN 2309.069
  • ...
SON DAKİKA
‘Paralel Yapı`dan milyonluk vurgun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Konya'da Paralel Devlet Yapılanması (PDY) ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle kayyum atanan bazı okul, dershane ve yurtların bağlı bulunduğu şirketlerin, usulsüz faturalarla 5 milyon lira vergi kaçırdığı belirlendi.

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Konya Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı müfettişleri, kayyum atanan bazı okul, dershane ve yurtların bağlı olduğu iki şirketin mali yapısını inceledi.

İncelemenin ardından hazırlanan raporda, devletten vergi kaçırıldığına işaret edildi.

Mevlana Üniversitesinin, okulun devir bedelinin tapu senedinde 1 milyon 659 bin lira olduğu ancak satışa ilişkin düzenlenen faturanın tutarının ise katma değer vergisi dahil 1 milyon 100 bin lira olarak gösterildiği ortaya çıktı.

Düzenlenen faturayla tapu senedindeki satış bedelinin birbirinden farklı olduğu, şirketin, tapu devir senedindeki gerçek devir bedeline daha düşük bedelle fatura hazırlanarak yanıltıcı belge düzenlendiği, bu şekilde devletten vergi kaçırıldığı tespit edildi.

Bağışlar kayıtlara girmedi

Mevlana Üniversitesini bünyesinde barından vakfa 2010'da anaokulu inşa ettirmek için başvuran iş adamının yaptığı 700 bin liralık bağışın, şirket kayıtlarına geçirilmeden muhasebeci üzerinden alındığı belirlendi.

Şirketin 20 yıl süreyle "yap-işlet-devret" modeliyle yaptığı okul için verilen bağış ve yardımların kayıtlara alınmadığı, okul inşaatına ilişkin giderlerin ise ilgili maliyet hesaplarına dahil edilerek kayıtlara yansıtıldığı görüldü.

Kayıtlara geçirilmeyen bağışlar ise çeşitli giderler olarak gösterildi.

Değerinin üstünde satış yapıldı

Mevlana Üniversitesinin 2013'te aldığı taşınmazın belediye rayiç değerinin 700 bin lira olduğu ancak üniversitenin bu taşınmazı 2 milyon 350 bin liraya satın aldığı anlaşıldı.

Üniversite tarafından satın alınan dershanenin kiralık gibi gösterilerek şirket tarafından kullanılmaya devam edildiği belirlendi.

Burslardan öğrencilerin haberi yok

Vakıftan dershanedeki öğrenciler için burs alındığı ancak bu paralardan öğrencilerin haberinin olmadığı anlaşıldı.

Müfettişlerin incelemesinde birçok gider kaleminde usulsüzlük yapılarak 5 milyon lira vergi kaçırıldığı tespit edildi.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir