• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
ABD Myanmar`a uyguladığı yaptırımları kaldırdı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eymen Çelik / Doğruhaber

ABD Hazine Bakanlığı, Myanmar'da bazı şirket ve bankalara uyguladıkları yaptırımları kaldırdı.

Hazine Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, “Myanmar, geçen sene içerisinde gerçekleşen çekişmeli bir seçimin ardından demokratik bir hükümet kurarak tarihi bir adım atmıştır” ifadesine yer verildi.

ABD'nin devletle ilişkili olan 10 kuruma uygulanan yaptırımları kaldırması, geçen senelerde Myanmar hükümetinin ülkede yaşayan Müslüman azınlığa karşı uygulanan vahşet ve baskıların bir karşılığı olarak değerlendirildi.

Müslümanlar, Budistler tarafından vahşice katledilmişti

Ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde 2012 yılında Budist çeteler Myanmar hükümetinin desteğiyle, Müslümanların çoğunu katletmiş, yüzlerce ev ve iş yerini ateşe vermiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce Müslüman bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Bölge ülkeleri, çoğu Arakanlı Müslümanlardan oluşan göçmenlerin trajedisinden Myanmar hükümetini sorumlu tutmuştu.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman Myanmar'dan kaçtı.

Arakanlı Müslümanlar, Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve resmi belgelerde "Bengalli" olarak adlandırılıyor.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir