• DOLAR 32.332
  • EURO 35.074
  • ALTIN 2279.523
  • ...
Diyarbakır`daki Patlamaya STK`lardan Tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lilerce patlayıcı yüklü kamyonun infilak ettirilerek 16 kişinin ölümüne, 23 kişinin yaralanmasına neden olan saldırı, sivil toplum kuruluşlarınca kınandı.

PKK'nın gerçekleştirdiği katliamlardan duydukları üzüntüyü dile getiren sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerince vatandaşların PKK'ye destek vermedine dikkat çekildi.

İlim Ahlak ve Kardeşlik Derneği (İhvan Der) Diyarbakır Şube Başkanı Süleyman Solmuş yaptığı açıklamada, dış mihrakların maşa olarak kullandığı PKK'nın, bölgede gerçekleştirdiği saldırılarla halka büyük zarar verdiğini söyledi.

Örgütün amacının, Kürtlerin haklarını savunmak olmadığını vurgulayan Solmuş, "Kürtler, terör örgütüne karşı demokratik bir şekilde haklarını aramalılar. Bu insanları, köylerine ve evlerine almamaları gerekir. PKK'nın 40 yıldır Kürtlere çektirmediği acı kalmadı. Artık halkın yakasından düşmeliler." dedi.

Dürümlü'de 5 gün önce gerçekleştirilen olayı örgütün Diyarbakır'da yapmayı planladığını ifade eden Solmuş, şöyle konuştu:

"PKK, Dürümlü'de patlattığı bomba yüklü aracı Diyarbakır'da patlatacaktı. 16 kişi değil, binlerce insanın ölümünü planlıyorlardı çünkü Sur ve Cizre'de halk onlara destek vermedi. Bu nedenle toplumu cezalandırmaya çalışıyorlar. PKK tarafından mazlumca bir şekilde katledilen insanlar, bir dönemler barış gelsin diye HDP'ye oy vermiş insanlardır."

"İnsanları öldürmenin hak aramayla bir alakası yok"

İnsani Hak ve Hürriyetleri Derneği (Hür Der) Diyarbakır Şube Başkanı Şaban Dalgın ise, Dürümlü mezrasında meydana gelen patlamanını çok vahim bir olay olduğunu söyledi.

Olayda çok sayıda çocuğun yetim, kadınların ise dul kaldığını ifade eden Dalgın, şunları kaydetti:

"Halk, artık bu olaylara kitlesel mitingler düzenleyerek tepki göstermelidir. Örgütün gözünde sivil halkın ölümü bir önem taşımamaktadır. PKK'ya göre bütün Kürtler de ölse önemli değildir. İnsanları öldürmenin hak aramayla bir alakası yok. PKK, halkımızı özgürleştirmiyor tam tersine köleleştiriyor. Hiç kimsenin masum insanlara bunları yaşatmaya hakkı yoktur."

"Tepki vermediklerini üzülerek izledik"

İnsan Hakları Cemiyeti Başkanı Mehmet Karadağ, tonlarca bombanın yerleşim yerinde patlatılmasının izah edilebilecek bir durum olmadığını söyledi.

Şehir merkezlerinde Çukur ve barikatlar oluşturularak bombalı saldırı gerçekleştirilmesinin vatandaşa zarar verdiğini aktaran Karadağ, "Saldırılarda yaşamını yitiren insanlar masumdur. Benzer bazı olaylarda en üst perdeden tepki gösteren sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler, bu katliama sessiz kaldılar. Tepki vermediklerini üzülerek izledik. Oysa sivillere yönelik bu bombalı saldırıya STK ve partilerin tepki göstermesi gerekirdi." diye konuştu.

"Şiddet ile meşru haklar talep edilemez"

PKK'ye tepki gösteren Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür Der) Diyarbakır Şube Başkanı Süleyman Nazlıcan, halk için mücadele ettiğini iddia eden örgütün toplumu hedef almasının hiç bir şekilde izahı olmadığını söyledi.

Vatandaşın kendisini hedef alan vahşi bir örgüt ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Nazlıcan, "Bu saldırıların hiç kimseye bir faydası yoktur. PKK, artık Kürtlerin temel haklarını savunmaktan ziyade, örgütün kendi siyasetini dayatması olarak ortaya çıktı. Şiddetle meşru haklar talep edilemez. Bombalarla yaralanan ve ölen insanlar var, yetim kalan çocuklar, dul kalan kadınlar var. Bunlar hiçbir zaman bir hak savunuculuğu olamaz." şeklinde konuştu.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir