• DOLAR 32.384
  • EURO 35
  • ALTIN 2326.163
  • ...
İnternet Kullanımında Türkiye Nerede?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Türkiye`de 2002 yılında geniş bant internet abonesi 3 bin iken, rakamın bugün 13 milyona yükseldiği, bunun da 48-50 milyon nüfusa ve yüzde 65 penetrasyona tekabül ettiği bildirildi. Bu oranın AB ortalamasıyla aynı olduğu, 2012 yılında Türkiye`nin AB ortalamalarının da üzerine çıkacağı belirtildi.
 
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, bir araştırma yapılsa ve ``Bugün en önemli sektör sizce nedir-`` diye sorulsa toplumun büyük bir çoğunluğunun ``bilgi teknolojileri ve iletişim`` cevabını vereceğini, çünkü sektörün hayatı büyük bir değişime uğratmasının yanında aynı zamanda ciddi bir istihdam oluşturduğunu söyledi.
 
Son yıllarda bilişim sektöründeki büyümenin, rekoru kıran ülke büyümesinin bile üzerine çıktığını vurgulayan Acarer, ``Bilişim sektörü büyüyor, onun bazı alt etmenleri daha da hızlı büyüyor. Mesela çağrı merkezleri 2010`da yüzde 19 büyüdü. 2011`de de yüzde 22-25 büyüdüğünü tahmin ediyoruz`` dedi.
 
Acarer, Türkiye`de 65 milyon mobil abonenin bulunduğunu, üstelik bunların ``köpük`` değil, gerçek aboneler olduğunu, çünkü numara taşınmasıyla ikinci, üçüncü hatların büyük oranda tek bir hatta indirildiğini dile getirerek, ``Aslında Türkiye`deki numara taşıma, dünyada da bir `case`dir (vaka). 38 milyona yakın abone numarasını taşıdı. Bu, çok büyük bir rakamdır`` diye konuştu.
 
2010`da mobil geniş bant abonesinin eylül ayında 1,2 milyon iken, 2011`de bu rakamın 5,5 milyona yükseldiğini anlatan Acarer, toplam geniş bant sayısının ise 13 milyondan fazla olduğunu, bunun da 48-50 milyonluk bir nüfusun internet erişimine sahip bulunduğunu gösterdiğini bildirdi.
 
Acarer, Türkiye`nin internet penetrasyonunun yüzde 65 seviyesine ulaştığını belirterek, ``Bu, AB ortalaması demek. Türkiye, 2012`de AB ortalamasının da üzerine çıkacak. Yani, Türkiye olarak hiç de mütevazı olamayacağımız bir noktaya eriştik`` dedi.
Internet kullanımının ayda ortalama 31,7 saat olduğunu kaydeden Acarer, ``Hollanda`dan sonra ikinciyiz. 2011 itibariyle belki birinci sıraya yükselmiş olabiliriz`` şeklinde konuştu.

Acarer, Türkiye`nin ``facebook``u dünyada 4 ya da 5. yoğunlukta kullanan ülkesi konumunda bulunduğunu söyledi.
Bunların aslında hem ``güzel`` hem de ``normal`` veriler olduğunu vurgulayan Acarer, ``Çünkü 74 milyon nüfusumuz var, üstelik bunun yarısı 25 yaşın altında`` dedi.
 
Acarer, ``bilişim sektörü nereye gidiyor-`` diye sorulduğunda, ``Mesela kırsal kesimin istekleri değişiyor. Eskiden yol, su, elektrik istenirdi. Şimdi bunlar hepsinde var. Artık geniş bant bekliyorlar. Köylere geniş bant götürmek için ciddi yatırımlar yapılıyor`` karşılığını verdiğini söyledi.
 
-``Avrupa`nın en çok SMS atan ülkesiyiz``-
Tayfun Acarer, Türkiye`nin aylık ortalama 261 dakika konuşma süresiyle Avrupa`da en çok ``konuşan`` ülkeler sıralamasında da ilk sıralarda yer aldığını belirterek, ``Aylık 201 adet SMS ile Avrupa`da birinciyiz. Data trafiğine baktığımızda ise inanılmaz artış görüyoruz. 2010 ile 2011 arasında yüzde bin 495 artış yaşandı. Bu, 15 kat artış demek`` şeklinde konuştu

Bu haberler de ilginizi çekebilir