• DOLAR 32.602
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2499.363
  • ...

Farklı sendikaların yapmış oldukları araştırmalara göre açlık sınırı oransal olarak değişkenlik gösteriyor ve asgari ücret de bu oranların altında kalıyor. Son olarak Ramazan ayı öncesi Diyanet’in yaptığı açıklamada, bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak belirlenen en düşük fıtır sadakası miktarı 15 TL olarak ifade edildi.

Din İşleri Yüksek Kurulu, 27 Nisan 2016 Çarşamba günü Kurul Başkanı Dr. Ekrem Keleş'in başkanlığında belirlenen gündem maddeleriyle toplandı ve gündemdeki konuları görüştü. Görüşmeler sonucunda 2016 yılı sadaka-i fıtır miktarı 15 TL olarak belirlendi.

Günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak en düşük fıtır sadakası 15 TL olarak belirlendi

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından 2016 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2017 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için Türkiye’deki mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak en düşük fıtır sadakası miktarı 15 TL olarak belirlendiği açıklandı.

Ayrıca belirlenen bu miktarın "asgari miktar" olduğunun, sadaka-i fıtırda verilecek meblağ konusunda bir üst sınırın olmadığı da hatırlatıldı. Bu konuda ideal olanın, herkesin kendi hayat standartlarına göre asgari günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı vermesinin tavsiye edilmesi ve söz konusu meblağın, gıda gibi ayni olarak veya para şeklinde nakdi olarak da ödenebileceği ifade edildi.

Asgari ücret bin 300 lira

Asgari ücretin bin 300 lira olduğu Türkiye’de farklı sendikal kuruluşlar çeşitli zamanlarda açlık ve yoksulluk sınırı hakkında araştırmalar yapıyor. Yapılan araştırmalar neticesinde insanların ekonomik hayat şartlarının iç açıcı olmadığı kamuoyuna yansıyor.

Bu konuda dikkat çekici olan ise Diyanet’in bu yılki sadaka-i fıtır miktarını 15 TL olarak belirlemesi. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, Türkiye’deki mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak en düşük sadaka-i fıtır miktarını 15 TL olarak belirlendiği kaydedildi.

5 kişilik aile aylık olarak en az 2 bin 250 TL’ye ihtiyaç duyuyor

Kişi başı belirlenen fitre miktarı 5 kişilik bir aile için hesaplandığında ise aylık olarak bir ailenin 2 bin 250 TL’ye ihtiyaç duyduğu görülüyor. Asgari ücretin bin 300 TL olduğu göz önüne alındığında aradaki fark da ortaya çıkıyor.  (İLKHA)