• DOLAR 32.367
  • EURO 35.069
  • ALTIN 2325.165
  • ...
TARİHTE BUGÜN ( 17.05.2016)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 17 MAYIS

1639: Osmanlı - İran arasında Kasr-ı Şirin antlaşması yapıldı. Kasr-ı Şirin Antlaşması, IV. Murat'ın Bağdat Seferi sonucunda 14 yıldır İranlıların elinde bulunan Bağdat'ın fethinden sonra Osmanlı Devleti ile Safevî Devleti arasında 17 Mayıs 1639'da imzalanan, 1623-1639 Osmanlı-İran Savaşını sona erdiren ve bugünkü Türkiye - İran sınırını belirleyen barış antlaşması.

1900: İran İslam İnkılâbı Rehberi Ayetullah Ruhullah El- Musavi El-Humeyni doğdu. İmam Humeyni yaptığı inkılâp ile dünyanın ezilen tüm halklarına İslamın izzeti ile kurtuluşun ve özgürlüğün çığırını açıyordu.

1902: Yunanlı arkeologlar, Antik Çağ'ın mekanik analog bir bilgisayarı olarak kabul edilebilecek Antikythera düzeneği toprak altından çıkardılar.

1954: ABD'de siyah çocukların beyaz çocuklarla aynı okula gitmelerini önleyen yasa yürürlükten kaldırıldı. Fakat beyaz ırkçılığı bu göstermelik adımla sona ermeyecek daha uzun yıllar ırkçılık hastalığı batının ve batılının kalbinde ve sokaklarında hüküm sürmeye devam edecekti.

1967: İmam hatip okulu mezunlarına üniversitelere girme hakkı tanındı. Sınırlı bir biçimde verilen bu hak, çeşitli hükümetler ve darbe yönetimlerinin engellemesine uğrayarak günümüze kadar geldi ve en sonunda da 28 Şubat Postmodern darbesiyle en büyük darbe indirilmiş oluyordu.

1994: Türkiye ekonomisi, 14 yıl aradan sonra yeniden IMF denetimine girdi. 12 Eylül darbesinin ardından parasını riske etmek istemeyen (Uluslararası Para Fonu) IMF, Türkiye ile ilişkisini kesmişti.

1995: Memurların öğle tatillerinin Cuma Namazı`na göre belirlenmesini öngören yasa teklifi 61 oya karşılık 132 oyla TBMM gündemine alındı.

2002: Başbakan Ecevit`in kontrol için gittiği Başkent Hastanesi`nde bir hafta kalacağının açıklanması üzerine, dolar 1 milyon 460 bin lirayı gördü. Borsa ise 10 bin 609 puana geriledi. O zamanların pamuk ipliğine bağlı Türkiye Ekonomisi`nde, Başbakan hapşırsa ekonomi dengeleri altüst olabiliyordu.

Dönemin Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, "Ecevit'in sol dokuzuncu kaburgasında travmatik kırık ve yumuşak doku zedelenmesinin yanısıra sol bacağında başlangıç safhasında tromboflebit (kirli damar iltihabı) saptandığını" belirtti. Prof. Dr. Haberal, mevcut sorunları nedeniyle Ecevit'in en az bir hafta süreyle hastane koşullarında tıbbi tedavi ve yatak istirahatı amacıyla gözlem altında kalmasının uygun görüldüğünü bildirdi. Ecevit'in, 23-25 Mayıs 2002 tarihlerini kapsayan Pakistan ve Afganistan seyahatleri ile Mayıs ayı sonunda Türkiye'ye gelmesi planlanan Suriye ve Hindistan başbakanlarının ziyaretleri ertelendi. Öte yandan Haberal`in Ergenekon`un isteği üzerine Başbakan`a ‘iş göremez` raporunun verilmesi girişimi de Ergenekon Davası dosyalarına da girmişti.

2006: Danıştay'a avukat Alparslan Arslan tarafından düzenlenen silahlı saldırıda Danıştay İkinci Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin yaşamını yitirdi ve dört üye yaralandı. Devlet içinde yuvalanmış karanlık mihrakların darbeye zemin hazırlama amacıyla bu eylemi düzenlediği ve olayı dindar kesimlerin üzerine yıktıkları gerçeği ise sonradan anlaşılacaktı. O günlerde İslam ve dindar kesim aleyhine yine bu karanlık çevrelerce gösteriler tertip edilmiş Televizyon kanalları dahil olmak üzere açıktan ordu darbeye çağırılmıştı.

2009: Ergenekon soruşturması nedeniyle Atatürkçü Düşünce Derneği Tandoğan Meydanında bir gösteri düzenledi.

2010: CHP genel başkanı Deniz Baykal istifa etmesinden sonra; CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu görevinden istifa edip Genel Başkanlık için aday olacağını açıkladı.

2012: Açlık Grevi Zaferle Sonuçlandı

Esirler Anlaşmasının Ayrıntıları

Filistinli Esirler Nisan Ayının İkinci Haftası Başlattıkları Açlık Grevinin Ardından İşgal Rejimiyle Başarılı Bir Anlaşma Yapmayı Başardı.

Anlaşmaya Göre, İşgal Cezaevlerindeki Koşullar İyileştirilecek.

Anlaşma Gereğince Gazzeli Esirlerin Ailelerinin Ziyaretlerine İzin Verilecek.

Anlaşmanın İmzalandığı Andan İtibaren Bunun İçin Gerekli Düzenlemelerin Sağlanacak.

 Ve Esirlerin Yaşam Koşullarının İyileştirilecek.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir