• DOLAR 32.331
  • EURO 35.092
  • ALTIN 2297.849
  • ...
`Ebu Hanife` konulu konferansa yoğun ilgi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye`li meşhur Hadis Alimi Prof. Dr. Muhammed Avvame`nin de katıldığı konferans yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Konferansın moderatörlüğünü  Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul Başvaizi Mustafa Akgül yaptı.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslami İlimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özşenel ve Suriye`li meşhur Hadis Alimi Prof. Dr. Muhammed Avvame`nin konuşmacı olarak katıldığı konferans,   Fatih Ali Emiri Kültür Merkezinde yoğun bir katılımla   gerçekleşti.

‘Mezhepler konusunda gençlerimizin kafa karışıklığı bizi üzmektedir`

İstanbul Başvaizi Mustafa Akgül, bir kısım müesseselerin memleket çapında verdikleri hizmetlerle, insanların kalplerinde ve zihinlerinde apayrı bir yere sahip olduklarını söyledi.  Bunlardan birinin Milli Türk Talebe Birliği olduğunu ifade eden Akgül şöyle konuştu:

“Sünnetin dışlanması, sadece Kur`an Müslümanlığı, bir kısım ibadet ve taati bidat kabul edip hayatın dışın atmak gibi faaliyetler, her ne kadar dinin aslına zarar veremeyecekse de, bir tek gencimizin bile kafasını karıştırsa bizi üzmektedir.”

‘Ebu Hanife binlerce meseleyi öğrencileriyle istişare ederek sonuca vardırıyordu`

Ardından mikrofona geçen Prof. Dr. Mehmet Özşenel,  Ebu Hanife`nin yaşantısından örnekler vererek Hanefi Fıkhı ve usulünü anlattı.  

Özşenel konuşmasında,  “İslami ilimler bir bütündür. İmam-ı Azam icma yaparken, icmalarında mutlaka ayetlerle, hadislerle ve diğer bütün delilleriyle, sırasıyla sonuçlara varıyordu. Diğer bir husus, İmam-ı Azam kendisine gelen yüzlerce, binlerce meseleyi bütün öğrencileriyle, şura şeklinde istişare ederek sonuca varıyordu. Bazen bir meseleyi günlerce tartıştıkları oluyordu. Bir konuyla ilgili rivayet, hadis, Sahabe kavli, Tabiiyn sözü varsa bunların hepsini, öğrencileriyle birlikte Kufe`de müzakere ediyorlardı.” ifadelerini kullandı.

‘İmamlarımız, İslam`ın imamlarıdır`

Suriye`li meşhur Hadis Alimi Prof. Dr. Muhammed Avvame de yaptığı  Arapça konuşmasında, “İmamlarımız İslam`ın imamlarıdır. Hepsinin kaynakları bellidir. Bu kaynaklar Allah`ın kitabı, Peygamberinin sünnetidir. Ve bunlardan kaynaklanan genel kaideler icma ve kıyastır.” dedi.   

Avvame konuşmasının ardından yaptığı duada:

“Yarabbi iyilik, takva ve razı olduğun amelleri bize nasip et. Ey keremlilerin en keremlisi, bu Ümmeti muhafaza et. Allah`ım Ümmetin üstündeki sıkıntıları kaldır. Ya Rabbi sen en kerim olansın. Dualarımızı kabul et. Bütün İslam ülkelerine güven ve istikrarı nasip eyle. Ya Rabbi Muhammed Mustafa Ümmetinin kanlarının akmasını durdur. Fitnelerden bizleri koru Ya Rab.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konferansın sonunda katılımcılar arasında çekilen kurayla üç kişiye Hanefi Fıkhı seti hediye edildi.  (Mehmet Tahir Özsoy/Ahmet Karakaş-İLKHA)




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir