• DOLAR 32.433
  • EURO 35.355
  • ALTIN 2324.91
  • ...
"En iyi çay Mayıs ayındaki çaydır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğu Karadeniz'de yaş çay hasadı yapan üreticiler, en iyi çayın Mayıs ayında toplanan çay olduğunu söyledi.

Rize Ardeşen’de çay hasadı yapan Muhammed Topaloğlu, “Yöremizde çay 3 sefer toplanmakta. Güney tarafında ise 4'e çıkmaktadır. Bunun sebebi çayın güneşlenme süresidir. Çay bitkisi aşırı yağmur da istemektedir.” dedi.

Topaloğlu, “Ardeşen kuzey kesinlerinde Mayıs, Temmuz ve Eylül aylarında toplanılıyor. En kaliteli çay Mayıs ayındaki çaydır." diye belirtti.

Geçim kaynaklarının çay olduğunu belirten Topaloğlu, “Nisan ayında gübre atılıyor. Gübre esnasında ise hava şartları önemlidir. Atılan gübre bir sonraki gün yağmurun yağması o gübrenin çay tarafından en iyi şekilde emilimini sağlar. Sisli hava ve gübrenin atıldığı ertesi günü güneşin sıcaklığı, çayda yanmalar meydana getirmektedir. Çay diğer bitkilere oranla fazla çaba gerektirmemektedir. Bu seneki çay geçen yıla oranla daha iyidir. Bu Allah'ın vergisidir." şeklinde konuştu.

Topaloğlu, son olarak şunları söyledi: “Yaş çayları devlete ve özel sektöre satılıyor. Devlette kontenjan olduğundan kontenjan olmadığı gün halk imc usulü çay toplanmakta bir an önce bu kotasını doldurmak istiyor. Yarın ki kotayı doldurmak için ailece çay toplamaktayız.” (İLKHA)



















Bu haberler de ilginizi çekebilir