• DOLAR 32.584
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2492.462
  • ...
`Objektifler karşısında verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

'10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası` münasebetiyle değerlendirmelerde Diyarbakır Bedensel Engelliler Gençlik Spor Başkanı Erol Taş, Ortopedik Engelliler Spor Gücü Kulüp Başkan Yardımcısı Filiz Sazan, Ortopedik Engelliler Spor Gücü Kulüp Başkanı Nizamettin Karaçan ve Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karataş yaşadıkları sorunlar İLKHA mikrofonuna anlatarak, özelikle kaldırımlara park edilen araçlar, kaldırımlara hissedilebilir yürüyüş bandının eksikliği ve belediyenin yetersizliği gibi birçok sıkıntılarını paylaştılar.

Diyarbakır Bedensel Engelliler Gençlik Spor Başkanı Erol Taş, 2 yaşında geçirdiği bir hastalıktan sonra hayata bedensel engelli olduğunu belirterek, engellilerin haklarını savunmak için bu tür görevleri aldığını ifade etti.

“Objektifler karşısında verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz”

Gün geçtikçe sorunlarının arttığını söyleyen Taş, “Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda yaşamış olduğumuz vaatler yerine getirilmedi. Bürokratların sözleri birbirini tutmazken, bürokrasinin ise zorluklarıyla uğraşıyoruz.  Yapılan çalışmalar yarım yamalak yapılıyor. Yetkililerin objektifler karşısında verdikleri sözleri tutmalarını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Ortopedik Engelliler Spor Gücü Kulüp Başkan Yardımcısı Filiz Sazan, insanların kendilerini engelli oldukları için kimi insanların suçlayıcı bakışlarıyla karşılaştığını söyledi.

Belediyenin alt yapı eksikliklerinin olduğuna dikkat çeken Sazan, “Her şeye rağmen mücadele ediyoruz. Sporcuyum, bilek güreşinde Avrupa'da iki birinciliğim var. Halter ve atıcılıkta da dereceye girdim. Biz engelli değiliz, bize engeli bakan gözler engellidir. İşimizi kolaylaştırmalıdırlar. Belediyenin çok eksikleri var, alt yapı sorunları var.” ifadelerini kullandı.  

“Trafik, engelli olmamıza rağmen bize park cezası kesiyor”

Ortopedik Engelliler Spor Gücü Kulüp Başkanı Nizamettin Karaçan ise “Engelliler, kendi engellerini aşıyor. Ancak kaldırım engeli, esnaf engeli, araç engeli ve belediyenin alt yapı sorunlarına takılıyor. Trafik, engelli olmamıza rağmen bize park cezası kesiyor.” diyerek serzenişte bulundu.

“Türkiye nüfusunun yüzde 12'si engelli”

Görme engellilerin yaşadıkları sıkıntılara değinen Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Karataş,  bu sıkıntıların sadece Diyarbakır'da değil, Türkiye'nin her yerinde yaşandığını belirterek, birçok kaldırımında, kamu ve özel kuruluşlarda, apartmanlarda ve daha birçok yerdeki engellerin devam ettiğini kaydetti.

Kaldırımlardaki rampaların engelliler açısından olumsuz koşullara sahip olduğunu ifade eden Karataş, bir kaldırıma tekerlekli sandalyenin çıkması için rampanın 8 derece olması gerektiğini söyledi.

Diyarbakır kaldırımlarının çoğunun 8 derece olmadığını kaydeden Karataş, “Tekerlekli sandalye kullanan bir engelli, 8 derece olmayan rampadan kaldırıma çıkamaz. Çıksa bile rampaların önüne park edilmiş olan arabalar yüzünden yine sorun yaşar.” dedi.

Türkiye nüfusunun yüzde 12'sinin engelli olduğuna dikkat çeken Karataş, son birkaç yıl içerisinde engellilere yönelik güzel gelişmelerin olduğunu ancak yine sorunların bitmediğini belirtti.

“Belediye yetersiz…”

Karataş, “Görme engellilere yönelik sinyalizasyon sistemiyle ilgili belediyeye bir teklifimiz vardı. Bu uygulanmaya konuldu ancak görme engelliler faydalanamıyor. Bizim teklifimiz konuşan sistemdi. Karşıdan karşıya geçmemizi sağlayacaktı ancak bu sadece sesli komut veren sinyal oldu bu da olumsuzdu. Üst geçitleri yetersiz, asansörsüzdür. Belediye bu konuda yetersiz… Asansörü olan da bozuk.” diye konuştu.

"Engelli kardeşlerimizle empati kurmalıyız"

Engellileri gördüğünde kalbinin onlara karşı yumuşadığını söyleyen Murat Şişen, “Onlar için pozitif ayrımcılıkta bulunursak bu bizim insanlığımızda üzerimize düşen bir görevdir. Hayat engelliler için bir kat daha zordur. Hayat onlar için inişli çıkışlı yollardır. Bu nedenle engelli kardeşlerimize imtiyaz içerikli her türlü yardımlarımızı sürdürmeliyiz. Empati kurmalıyız, engelli kardeşlerimizle. Devlet de onlara karşı daha samimi ve pratik adımlar atarak onların halatını kolaylaştırmalıdır.” dedi.

Dicle Üniversitesinde okuduğunu belirten Murat Şişen, üniversitenin alt yapı olarak engelliler için yetersiz olduğunu ve onlara özel bir çevre düzenlemesi yapılması gerektiğini söyledi.

İlahiyat Fakültesinde okuduğunu söyleyen Cengiz Yaman da üniversitenin engelliler açısında yetersiz olduğunu ve gerekli düzenlemeler yapılması gerektiğini dile getirdi.

Yaman, “Engelliler için empati kurmadan onları anlamak imkansızdır. Onların yaşadıklarını, sorunlarını, çözümlerini ve dertlerini anlamak için empati kurmalıyız. Onların dertleriyle dertlenmeliyiz.” diye konuştu. (M. Sıddık Bilge/Yunus Sırat – İLKHA) 




































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir