• DOLAR 32.384
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2325.72
  • ...
Cafer Gizli Davası`nda sanıklar tanık olarak dinlenmiş!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mersin`in Silifke ilçesindeki Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü 23 Nisan Tesisi öğrenci kampında iken PKK`li bir grup tarafından bıçaklanarak katledilen 11`inci sınıf öğrencisi Cafer Gizli`nin katil zanlılarının yargılandığı davanın ilk duruşması 17 Mayıs Salı günü Mersin`in Silifke ilçesinde görülecek.

Cafer Gizli Davası`na ilişkin İLKHA`ya çarpıcı açıklamalarda bulunan Adana Barosundan müşteki avukatı Mustafa Yavuz, Cafer Gizli`nin ondan fazla kişi tarafından bıçak ve sopalı saldırı sonucu katledilmesine karşın sadece Mehmet Duman isimli tutuklu sanığın olmasının çelişkili bir durum olduğunu belirtti. Güvenlik kamerası görüntülerinde saldırganların net bir şekilde görüldüğünü ve cinayet sonrası bunlardan 10 kişinin gözaltına alındığını hatırlatan Yavuz, katil zanlısı Duman dışındakilerin serbest bırakılmasının ise anlaşılır bir durum olmadığını dile getirdi.

“Kamptaki etkinliklerde PKK propagandası yapılmasına göz yumuldu”

Diyarbakır`ın Sur ilçesindeki PKK provokasyonları ve tırmandırılan şiddet olaylarının ardından Gençlik ve Spor Bakanlığının burada yaşayan gençlere yönelik başlattığı “Kış Kampları Projesi” ne Cafer Gizli`nin arkadaşlarıyla birlikte katıldığını belirten Avukat Yavuz, kamptaki tüm etkinliklerde adeta PKK propagandası yapıldığını söyledi.

Kamptaki bazı tanık öğrencilerden aldıkları bilgileri paylaşan Yavuz, “Olaylar, henüz yola çıkmak için otobüslere bindikleri anda başlamış. Yol ve kamp süresince PKK`li gençler, diğer gençlere sataşmış. Batman, Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Hakkari`den 280 öğrencinin götürüldüğü Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü 23 Nisan Tesisi`nin girişinde hiçbir arama yapılmamıştır. Bununla birlikte kamp süresince tesiste düzenlenen etkinliklerde PKK lehine her türlü slogan atılmış, buna hiç kimse engel olmamış adeta göz yumulmuştur. Ayrıca Hakkari ve Mardin`den gelenler sürekli PKK marşları söylerken Sur`dan gelen öğrencilere ise ‘Sur`u neden terk ettiniz, sizler hainsiniz!` diyerek sataşmış ve olay çıkartmışlardır.” dedi.

“Cinayete iştirak edenler 10 kişi iken sadece biri tutuklandı”

Cinayet anının güvenlik kamerası görüntülerinin mevcut olduğunu ve işlenen cinayetin münferit bir olaydan çok topluca işlenmiş bir vahşet olduğuna dikkat çeken Yavuz, “Cafer Gizli`nin katil zanlısı sadece Mehmet Duman değildir. Cafer Gizli,  ondan fazla kişi tarafından bıçak ve sopalı saldırı sonucu katledilmiştir. Bu davada sadece tutuklu sanık Duman`ın yargılanması başlı başına bir skandaldır. Cinayetten sadece Duman`ın sorumlu olmadığı, olayın meydana geliş şeklinden aşikardır. Cafer Gizli`ye bıçak ve sopalarla saldıranların yanı sıra bu cinayeti tasarlayanlar, buna göz yumanlar, daha önce çıkan kavgalara karşı önlem almayanlar da yargılanmalıdır.” diyerek diğer zanlıların da tutuklu yargılanması gerektiğini söyledi.

“Cinayet sanığı olması gerekenler tanık olarak dinlendi”

Kamera görüntülerinden saldırganların net bir şekilde görüldüğünü ve cinayet sonrası bunlardan 10 kişinin gözaltına alındığını hatırlatan Yavuz, “Cafer Gizli`ye yönelik bıçak ve sopalarla saldırı ve cinayetle ilgili olarak Hakkarili gençlerden Mehmet Duman, Doğan Sayın, Ziyaettin Kaya, Emrullah Taş, Dilşat Düzen, Ozan Sayın, Fırat Yünlü, Ensar Erik, Kayacan Kaya ile durumlarından şüphelenilen bir genç gözaltına alındı. Emniyet, savcılık ve hakim sorgularının ardından Mehmet Duman dışındaki tüm sanıklar serbest bırakıldı. Görüntülerde bıçak ve sopalarla saldıranlar serbest kalmaları bir yana bu sanıklar Cafer Gizli Davası`nda tanık olarak dinlendiler. Bu durum tam bir yargı skandalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Saldırganlar cinayet öncesi Şefik isimli hocayla ne görüştü?”

Avukat Yavuz, tutuklu cinayet sanığı Mehmet Duman`ın alınan ilk ifadesinde, “Diyarbakırlı gruba saldırmak amacıyla hareket ettikleri, ellerindeki sandalye ve sopalarla içinde Diyarbakırlıların bulunduğu odanın camlarını kırdıkları” şeklinde beyanı bulunduğunun altını çizdi. Gözaltına alınan Kayacan Kaya isimli şüphelinin de savcılık ifadesinde olayların öç alma saikiyle çıktığını ve saldırı öncesi Şefik ismindeki bir hoca ile görüştüklerini itiraf ettiğini söyleyen Yavuz, “Bu ifadeden de anlaşılacağı üzere öç alma duygusuyla hareket edilmesi bu cinayetin tasarlanarak işlendiğinin kanıtıdır.” dedi.

“Cinayet öncesi ‘Diyarbakırlıları bıçaklayacağım` diye nidalar atmışlar”

Şefik isimli hocanın öğrencilerle görüşmesine rağmen durumu yetkililere bildirmemesinin akıllarda soru işaretleri bıraktığını ifade eden Yavuz, “Bazı tanıkların ifadelerine göre, cinayeti işleyen Mehmet Duman, Hakarili grup içerisinde ‘Diyarbakırlıları bıçaklayacağım` diye nidalar atmış. Dilşat Düzen ise savcılık ifadesinde odalardaki fırçaları kırarak sopalar hazırladıklarını ve yanlarında bıçak olduğunu itiraf etmiştir. Saldırı anında 15-20 kişilik grup Cafer Gizli ve arkadaşlarına bıçak ve sopalarla saldırmış. Bu ifadelerden de anlaşılacağı üzere saldırganların amacının öldürmek olduğu açıktır.” diyerek cinayetin örgütlü bir şekilde işlendiğini savundu.

“Başkasının kimliği ile kampa katılanlara göz yumuldu”

Bazı gençlerin kendilerinin olmayan kimliklerle kampa katıldığını, bu durumun ise kamp yetkilileri tarafından umursanmamasının ayrı bir skandal olduğunu vurgulayan Yavuz, “Rıdvan Açar isimli bir genç, İbrahim Düzen isimli şahsa ait kimlikle kampa giriş yapmış. Başkasına ait bir kimlikle bu gencin kampa girmesine göz yumulmuş. Buna benzer başka kişiler de var. Ayrıca kamptaki etkinliklerde PKK marş ve propagandası yapılması engellenmemiş. Cinayetten önce Diyarbakırlı öğrencilere yönelik sataşma ve baskılar görülmemiş. Cinayetten bir gün önce sataşma ve sonrası çıkan kavga polise bildirilmeyerek örtbas edilmek istenmiştir. Tüm bunların detaylarıyla araştırılması gerekmektedir.” diyerek yargı sürecinde bu iddiaların araştırılmasını isteyeceklerini kaydetti.

Mersin`in Silifke ilçesinde 17 Mayıs Salı günü ilk duruşması görülecek Cafer Gizli Davası`nda tek tutuklu sanık olmasını eleştiren Avukat Yavuz, 10`dan fazla kişi tarafından bıçak ve sopalı saldırı sonucu işlenen cinayetin söz konusu olduğunu ve diğer zanlıların da yargılanması gerektiğini belirtti.

Öte yandan davayla ilgili iddianamede şu başlıklar dikkat çekiyor:

Cafer Gizli Davası ile ilgili iddianamede; sanık Mehmet Duman`ın ve beraberindeki Hakkâri`den gelen öğrencilerin sahilden toplandıkları sopa ve benzeri cisimleri ellerine alarak Cafer Gizli`nin bulunduğu odaya saldırarak camlarını kırdığına yer veriliyor.

Maktul Gizli`nin bulunduğu odaya yapılan saldırının ardından pencereden atlayarak saldırgan gruba doğru gittiği ifade edilen savcılık iddianamesinde, sanık Mehmet Duman`ın kampa geldiğinde yanında getirdiği bıçağı maktulün karın bölgesine bir defa sapladığı ve maktulün kavgadan geriye doğru çekilip yere yığıldığı belirtiliyor.

Silifke Devlet Hastanesine kaldırılan Gizli`nin, kesici-delici alet yaralanmasına bağlı, iç organ kanaması ve büyük damar yaralanması sonucu hayatını kaybettiğine yer verilen iddianamede, saldırgan grubun kampta görevli birini arayıp geldiği, ardından jandarmanın olaya müdahale ettiği ifade ediliyor.

Ayıca sanık Mehmet Duman`ın suçunu kabul ettiğine yer verilen iddianamede; olayda kullanılan bıçağın avuç içi-parmak izi ile maktule ait DNA örneğinin bulunup bulunmadığı hususunda incelenmek üzere Ankara Jandarma Kriminal Daire Başkanlığına gönderildiği belirtiliyor.

Hatırlanacağı üzere; 31 Ocak 2016 tarihinde Mersin`in Silifke ilçesinde,  Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü 23 Nisan Tesisi`nde kampta olan öğrencilerin içerisinden PKK`li bir grubun saldırısı sonucu 11`inci sınıf öğrencisi Cafer Gizli katledilmişti.

Olayın ardından kamp yetkililerinin ihmalkârlığı ile tartışmayı orada bulunan kimi öğretmenlerin provoke ettiği gündeme gelmişti. Ayrıca olayla ilgili sadece bir sanığın dosyada yer alması kamuoyunda ‘cinayet örtbas mı edilmek isteniyor` sorusunu akıllara getirmişti. (Ayhan Kaya-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir