• DOLAR 32.572
  • EURO 35.035
  • ALTIN 2427.138
  • ...
İstanbul Vali Yardımcısı`ndan israil`in kuruluş yıldönümünde skandal ifadeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mavi Marmara olayı sonrasında İsrail ve Türkiye arasında kopan diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesi yönünde atılan adımların ilk somut yansımaları, dün İsrail`in kuruluş yıldönümü nedeniyle İstanbul`da düzenlenen resepsiyonda ortaya çıktı.

Zorlu Center`da düzenlenen ve yaklaşık 500 kişinin katıldığı resepsiyonda konuşan İsrail Başkonsolosu Shai Cohen, son aylarda İsrail ve Türkiye arasındaki müzakerelerde çok önemli aşamalar katedildiğini belirterek, “Her şeyi tamamlamak için bir-iki görüşmeye daha ihtiyacımız var. Mavi Marmara olayı artık konu dışı. Mavi Marmara`yla ilgili konuların çoğuyla ilgili de anlaşmaya vardık zaten” dedi. Geceye katılan İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin ise “Bölgede barış ve istikrarı ilerletmek için aralarındaki farklılıkları gidermeye kararlı olan bu iki ülke, hızla ilişkilerindeki tahribatı onarmış ve Hanuka bayramında (Musevilerin bayramı) yakılan mumlar misali aydınlık bir dönem başlatmıştır” dedi.

‘BÖLGESEL İSTİKRAR İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPMALIYIZ`

İsrail-Türkiye ilişkilerini değerlendiren İsrail Başkonsolosu Cohen şöyle konuştu:

“Türkiye ve İsrail arasındaki bağların çok güçlü olduğunu herkese göstermek çok önemli. İki ülke arasındaki görüşmeler; Türkiye`de 22 Mayıs`tan sonra yeni hükümet oluşturulunca devam edecek. Bu iki ülkenin anlaşmazlığa düşmesi için hiçbir sebep yok, birbirimizle işbirliği yapmamız gerekiyor. Sonuç olarak iki ülke arasında anlaşmazlıkları gölgede bırakacak çok fazla ortak çıkar var. Mavi Marmara olayı artık konu dışı. Mavi Marmara`yla ilgili konuların çoğuyla ilgili de anlaşmaya vardık zaten. Şimdi geçmişinin anlaşmazlıklarını aşmak, geleceğe bakmak gerekiyor. Bölgenin istikrara kavuşması gerekiyor. Türkiye ve İsrail Ortadoğu`daki iki demokrasi ve sadece İsrail ile Türkiye arasındaki işbirliği, bölgeye istikrarın geri dönmesini sağlayabilir. Son aylarda müzakerelerde çok önemli başarılara imza attık. Her şeyi tamamlamak için bir-iki görüşmeye daha ihtiyacımız var.”

DOSTLUĞUN DA YILDÖNÜMÜ

İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin ise şu mesajları verdi:

“Bugün aslında sadece İsrail`in 68'inci bağımsızlık yıldönümünü değil, 14 Mayıs 1948`de kurulan İsrail devletini ilk tanıyan devletler arasında yer almış olan Türkiye ile İsrail arasındaki dostluğun da yıldönümüdür. Türkiye, yurtta sulh cihanda sulh felsefesi çerçevesinde komşu coğrafyalarda bir istikrar, güvenlik ve refah kuşağının yaratılması, ve başta komşuları olmak üzere bölgede yer alan tüm ülkelerle ilişkilerin ve işbirliğinin geliştirilmesini hedefleyen bir politika izlemiştir ve bu istikrarlı duruşunu devam ettirmektedir. Birbirinden çok farklı kültür ve özelliklere sahip ülkelerin bulunduğu bir coğrafyada, görüş ayrılıklarının olması, zaman zaman farklılıkların oluşması gayet doğaldır. Türkiye ve İsrail, bulundukları coğrafyanın en güçlü iki devleti olarak bölgesel istikrarın ve barışın sağlanması için büyük bir kararlılık ve işbirliği göstermiştir. Bölgede barış ve istikrarı ilerletmek için aralarındaki farklılıkları gidermeye kararlı olan bu iki ülke, hızla ilişkilerindeki tahribatı onarmış ve Hanuka bayramında yakılan mumlar misali aydınlık bir dönem başlatmıştır. Bu vesileyle İsrail devletinin bağımsızlık gününü tüm kalbimle kutluyor ve başta başkonsolosumuz olmak üzere İsrailli dostlarımıza sıcak ev sahipliliklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.”


Gecede İsrail bayrağı şeklindeki pastayı, İsrail Başkonsolosu Kohen ile İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin birlikte kesti.

Kaynak: Hürriyet

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir