• DOLAR 32.395
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2326.372
  • ...
Van'da Rahman Nizami'nin idam edilmesi tel'in edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi (SDİ), Cemaati İslami lideri Motiur Rahman Nizami'nin idam edilmesi ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Cuma namazı sonrası Hz. Ömer Camii avlusunda düzenlenen ve halkın da yoğun ilgi gösterdiği kitlesel basın açıklamasında idam kararı tel'in edilerek, Motiur Rahman Nizami için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Grup adına açıklama metnini okuyan Anadolu Gençlik Derneği Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Adem Özer, “Bangladeş'te Cemaat-i İslâmî Partisi Liderlerinden Motiur Rahman Nizami hakkında 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında sözde ‘insanlığa karşı suç işlediği’ gerekçesiyle verilen idam kararı, mahkemece onanarak haksız yere idam edilmiştir. Öncelikle Motiur Rahman Nizami'nin şehadetinin başta Bangladeşli Müslümanlar olmak üzere tüm Müslümanlara hayır ve bereket getirmesini, şehadetinin de tüm ümmet için yeniden dirilişe vesile olmasını cenabı Haktan niyaz ediyoruz.” dedi.

Laik Hasina hükümetinin mahkemelerinin aldığı kararların hukuki bir değer ifade etmediğini, idamların tamamen siyasi olduğunu belirten Özer, “Tüm kamuoyunun bilmesi gerekir. Mahkeme tarafından idam cezasına mahkûm edilen ilk kişi, Cemaat-i İslâmî Partisi'nden Abdülkelam Azad, daha sonra partinin Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla ve Muhammed Kamaruzzaman cezası infaz edilen Cemaat-i İslami liderleri olmuştu. Mahkemenin 90 yıl hapse mahkûm ettiği Cemaat-i İslâmî'nin 92 yaşındaki lideri Gulam Azzam da hapishanede ölmüştü. Bu kararları veren mahkemeyi, bu kararların arkasındaki batılı güçleri ve Laik hükümeti bu kararlarından dolayı nefretle kınıyor ve lanetliyoruz.” ifadelerini kullandı.

İdamların Bangladeş’e asla barışın getirmeyeceğini ifade eden Özer, “Bangladeş halkı ve Cemaat-i İslami mensuplarına yönelik baskı, yıldırma ve sindirip yok etme politikaları Bangladeş'e barış getirmeyecektir. Hiçbir şiddet olayına başvurmadan Müslümanca tavır sergileyen Cemaat-i İslami, bu süreçte barış ve adaletten yana gösterdiği duruşu ile Bangladeş'te huzur ortamını sağlamaya çalışmıştır. Hukuk, halkın meşru taleplerine ya da tercihlerine karşı en acımasız bir şekilde yaptırımlar uygulayarak işletilemez. Zulüm ilelebet devam edemez. Dünyanın vicdanında yer bulmayan, hiçbir hukuki dayanağı olmayan, darbeci ya da baskıcı rejimlerin gölgesinde kalınarak alınan idam kararları ile Bangladeş'te barış ve huzur ortamının da tesis edilemeyeceği açıktır.” diye konuştu.

Van SDİ olarak yaşama hakkını, mülkiyet hakkını, akıl ve nesil emniyetini, inanç ve düşünce hürriyetini her insan için istediklerini belirten Özer, son olarak şunları kaydetti:

“Bu hakların tesisi için Müslümanların güçlü olması gerekir. Çatışmayı, karmaşayı, kan dökmeyi körükleyen hiçbir politikayı tasvip etmiyoruz. Irkçılık ve mezhepçiliği tasvip etmiyoruz. Müslümanlara verilen bu idam kararlarını asla kabul etmiyoruz. Cemaati İslami gibi büyük bir İslami hareketin de Bangladeş diktatörü Hasina'ya idamlar pahasına bile olsa boyun eğmeyeceğini biliyoruz. Şehid edilen liderlerin tamamının da af dilemediğini ümmetin başını kaldıran dik bir duruş ortaya koyduklarına şahit olduk. Âlim olmanın, lider olmanın vakarını bize yaşatan bu aziz şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.”

Basın açıklaması Hz. Ömer Camii İmam Hatibi M. Emin Akan’ın kıldırdığı gıyabi cenaze namazının ardından son buldu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir