• DOLAR 32.602
  • EURO 34.762
  • ALTIN 2494.194
  • ...
Batman'da "Merkür Geçişi" gözlemlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

100 yılda 13 kez görülen ‘Merkür Geçişi’,  10 yıl aradan sonra tekrar ortaya çıkarken Batman’da da özel bir okulda teleskopla gözlemlendi.

Batman Mezopotamya Astronomi Derneği (MAD), 14.15 ile 18.30 saatleri arasında gerçekleşen ‘Merkür Geçişi’ Batman’da gözlemleyerek geçişi kayıt altına aldı.

Yapılan gözlem hakkında konuşan MAD Başkanı Astronom Mahmut Tekeş, “Teleskoplarla ‘Merkür Geçişi’ izledik. Merkür geçişi nadir gözlenene bir geçiştir. En son 2006 yılında gerçekleşmiş 10 yıl aradan sonra 9 Mayıs tarihinde geçekleşti. Bir sonraki geçiş ise 2019 yılında gerçekleşiyor. 100 yılda 13 kez geçiş sağlanıyor ve nadir gözlenen bir olaydır. Şuna biz Batman TED Kolejinde teleskoplarımızı korduk ve güneş batıncaya kadar Merkür geçişini gözlemleyip fotoğraflayacağız.” dedi.

Etkinlikte öğrencileri bilgilendirdiklerini belirten Tekeş, “Burada güneş sistemi hakkındaki bilgileri hem bizim tek yıldızımız olan Güneş hakkında, özellikle Merkür’ün Güneş önünde geçip Merkür ile Güneş’in kıyaslanmasını anlattık. Nadir gözlenen olaylarda sürekli gözleyemeyiz bu geçişi. Bu geçişi göremeyen kişi 11 Kasım 2019 yılını beklemek zorunda kalacak. Kasım ayları da genelde yağmurludur. Türkiye koşulları göz önünde bulundurduğumuzda büyük ihtimalle gözlenmeyecek. Çocuklarımıza biz astronomi ve gökyüzü hakkında genel olarak bilgilendirdik.”

Ayrıca teleskoplarla akşam gözlem yapacaklarını ifade eden Tekeş, 19.30-21.30 saatleri arasında da Ay ve Jüpiter gözlemini yapacaklarını söyledi. (M.Sait Çelik- İLKHA)



















Bu haberler de ilginizi çekebilir