• DOLAR 32.502
  • EURO 34.632
  • ALTIN 2478.013
  • ...
'Sosyal Medyada Ölçümüz' konulu seminer
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Erciyes Üniversitesi Rehber Gençlik Kulübü tarafından öğrencilere 'Sosyal Medyada Ölçümüz' konulu bir sunum yapıldı. Seminere konuşmacı olarak katılan İlahiyatçı Bilal Çevik, ayetlerden ve hadislerden örnekler vererek insanların Kur’an-ı Kerime ve Sünnete ters düşülmemesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmasına Kef Suresi 17-18 ve Bakara Suresi 110 ayetlerini hatırlatarak başlayan Çevik, Allah (c.c) her şeyi görüp gözettiğini ve bundan dolayı yapılacak işlerde ne olursa olsun daha da dikkatli olunması söyleyerek, "Yapacağımız filleri öncelikle Allah'ın ondan sonra insanların rızasını kazanmak için çaba içerisinde olmamız gerekiyor. Ve yapacağımız olan fiillerin özellikle kulluk bilinciyle yaklaşılmalı ve yapacağımız olan işleri ibadete çevirmeliyiz." dedi.

"Araç olması gereken işleri amaç edinmemeli"

Sosyal medyanın önemi ve doğru kullanılması konusunda da konuşan Çevik, "Araç olması gereken işlerin amaç edinmemek gerekmektedir. Araç olarak görülen sosyal medyanın amaca hizmet yerine, tam aksine amaç edinilmesi insanları derinden hüzünlendirdiğini ve asıl yoğunlaşması gereken etkenin o olmadığını dile getirmek zorundayız. Evet, sosyal medyanın gücünün farkındayız, önemli bir etken olduğunu insanlara kısa zaman da ulaşılma konusunda, insanların büyük bölümünün orda olması demek sosyal medyanın ne kadar popüler olduğunu gösteriyor. Ve bizler bu konuda birer adım atmalıyız. İnsanlara sadece tüketmek değil bir şeyleri de öğretmek zorundayız. İnsanlara bu bilinç verildikten sonra insanlar sosyal medyaya gerektiği kadar zaman ayıracaklardır. Fakat işler rayına koyulmadan bunlar toplum arasında serbest bırakılırsa sosyal medya dediğimiz siteler sadece zaman kaybından başka getirisi olmayacaktır." ifadelerini kullandı.

 "Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol"

"Yaptığımız paylaşımlar bizi dünyevi ve uhrevi olarak da ilgilendirmektedir." diyen Çevik daha sonra şunları kaydetti: "Bütün yaptığımız amellerden sorumlu olduğumuz gibi sosyal medya konusunda da sorumlu olacağımızı bilmeli ona göre hal ve hareketlerimize çeki düzen vermeliyiz. Normal şartlarda toplum içerisinde ki hassasiyetlerimiz nelerse sosyal medyada da onu dile getirmeli ve ona uygun hareket etmeliyiz. Yapamayacağımız işlerde kesinlikle söz vermememiz gerekmektedir. Bir diğer unsur paylaşımlarımızda edebe uygun paylaşımlar yapılmalı ve özellikle dikkat edilmelidir. Medyada âlim normal hayatta cahil olmamamız gerekir. Ve Mevlana’nın meşhur sözü akıllara geliyor. 'Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol.'"  

 "Paylaşımlarımız İslami hassasiyet gözetilerek yapılmalı"

Sosyal paylaşım sitelerinde yapılan paylaşımlara ve zaman israfına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çevik, "Bizim iddiamız İslam’dır. Öncelikle hakkıyla Müslüman olabilmektir. Bundan dolayı bizler evimizde, okulumuzda, çevremizde İslam’ı yaşamalı ve yaşatmaya çalışmalıyız. Bizler Müslümanlar olarak bu bilinçte değil isek topluma yol göstermekten çok yoldan çıkaran kişiler olarak tanınırız. Örnek olarak verir isek sosyal medya üzerinden ağza alınmayacak bir şekilde İslam’a ve Müslümanlara hakaret var ise edebe ve İslami ahlaka dikkat etmemiz gerekmektedir.’ Mümin dil uzatıcı değil, lanet okuyucu değil, kötü iş yapan değil, kötü söz söyleyen değildir.(Tirmizi)’  Küfürlü yani argo kelimeler kullanmakta da dikkat edilmelidir. Ayette de değindiği gibi ‘Allah çirkin sözü sevmez.(Hucurat-11)’ ve zaman israfından kaçınılması gerekmektedir. Zamanla ilgili inşirah süresinde şöyle buyuruyor, 'Onlar ki boş işlerden yüz çevirirler.' Ders çalışma, haber takibi, sohbet, oyun gibi konularda da dikkat edilmeli fazla zaman ayrılmamalıdır." şeklinde konuştu.

"Kurumsal isimler kullanılırken paylaşımlara dikkat edilmeli"

Kurumsal sosyal medya hesabı kullananlara da uyarıda bulunan Çevik, "Özellikle altını çizerek söylüyorum. Bir paylaşımda bulunurken daha önce paylaştığımız ve profil resmimize dikkat edilerek yapılırsa daha iyi olacağını ve özellikle kurumsal isimleri kullanan kişilerin bir paylaşım veya yorum attıklarında sadece kendi fikri olmaktan çıkacaktır. Ve az önce söylediğimi konuyu tekrardan dile getiriyorum İslam'a ve Müslümanlara bir hakaret var ise ölçülü olmamız gerekmektedir. Hesap profil resmi kurumsal olduğundan sadece kendi fikirleriniz olmaz aynı zaman da kurumsal olan kişiyi de temsil etmiş olursunuz." diyerek öğrencilerin sosyal medya paylaşımlarına dikkat etmeleri uyarısında bulundu.  (İLKHA) 









Bu haberler de ilginizi çekebilir