• DOLAR 32.367
  • EURO 35.048
  • ALTIN 2326.05
  • ...
107`lik nineden annelere altın öğütler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin`in Kızıltepe (Qoser) ilçesine bağlı Büyük Boğaziye (Boğaziya Mezın) Mahallesi`nde (köyünde) 67 yaşındaki oğlunun yanında kalan 107 yaşındaki Redde Efe Nine, “Anneler Günü” nedeniyle kapılarını İLKHA`ya açtı.

Annesine kötü davrananları uyardı

Allah Resulü`nün “Cennet annelerin ayakları altındadır” hadisini hatırlatan asırlık çınar Redde Nine, annesinin kıymetini bilmeyenleri, annelerine kötü davranan Müslüman çocuklarını cehennem azabıyla uyardı, annelere öf bile denilmemesi gerektiğini anlattı.

Çokça salavatlar getirip ilahiler seslendiriyor

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa`ya sürekli salavatlar getirerek konuşan Redde Nine, ayrıca ilahiler de seslendirmesi görenleri şaşırtıyor.  

“Anneler çocuklarına İslami terbiye verebilmeli”

İlerleyen yaşına rağmen ihtiyaçlarını kendisi karşılamaya çalışan 107'lik Redde Nine, özellikle genç annelere uyarıda bulunarak çocuklarını İslami terbiye üzerine yetiştirmelerini istedi. “Bir anne 20 çocuğu büyütüp bakıyor ama 20 çocuk bir anneye bakamıyor.” diyen Redde Nine, “Biz zamanımızda şartlar çok zordu, o zorluğa rağmen çocuklarımızı İslami bir terbiyeyle büyüttük. Şimdi ise onlar bu yaşıma kadar bana bakıyorlar. Şimdiki anneler tavsiyem ihtiyarladıklarında çocukları onları sokağa atmalarını istemiyorlarsa onları güzel ahlak ve İslami terbiyeyle büyütsünler.” dedi.

“Hayâ azalmış, huzur kalmamış”

6 çocuk 4 gelin 63 torun sahibi Redde Nine, bundan 35 yıl önce kocasını kaybetmiş ve 67 yaşındaki oğlunun yanında kalıyor. Adeta evin neşesi olan 107 yaşındaki Nine, çocukları kendilerine bir veli nimet olarak görüyor. Redde Nine, sağlıklı yaşamasının sebebi ise zamanındaki doğal beslenmeye bağlıyor. Eski günleri çok aradığını belirten Redde Nine, hayâ ve huzurun olmamasından yakınıyor.

“Ömrümde ne çarşıya gittim nede alışveriş yaptım”

107 yaşında olduğunu, ancak şuana kadar şehre inmediğini, çarşının nasıl olduğunu ve hayatında hiç alışveriş yapmayıp para tanımadığını dile getiren Redde Nine , “107 yaşındayım. Ömrümde ne çarşıya gittim nede alışveriş yaptım. Parayı ise hiç tanımıyorum. Bazen çocuklar bana gösteriyor anne bu 5 lira bu 10 lira diye başka bilmiyorum. 2 kızım Kızıltepe`dedir onları dahi görmeye gitmiyorum. Sadece köyde bulunan oğullarımı bazen gidip görüyorum, başka da hiçbir yere gitmiyorum.” diye konuştu.

“Şeyh Said askerlerini çok iyi hatırlıyorum”

Redde Nine, “Şeyh Said askerlerini hatırlıyorum. Tabur halinde Şenyurt`dan (Dırbesiye) gelip Mardin`e gidiyorlardı. O zaman tam yetişkindim. Hayvanlarımızın yanındaydım gelip suyu içip mataralarını doldurduktan sonra gidiyorlardı.” dedi.

“Nasihat eden çok, dinleyen yok”

Hayasızlığın artmasından yakınan Redde Nine, “Eskiden insanlar daha hayâlıydı. Bir kız evlendiğinde gebeliğin dördüncü ayından sonra hayâsından baba evine gitmiyordu. Gebeliği görünmesin diye geniş elbiseler giyiyordu. Doğumdan sonra baba evine gidiyorlardı. Şimdikilere bakıyorsun ne haya kalmış, ne namus hiçbir şey kalmamış. Şimdikiler nasihat dinlemiyor. Ama nasihat dinlemeyen kişi daime kaybediyor. Bunu iyi bilsinler.” diye konuştu.

“20 çocuğu büyüten anne neden sokağa atılıyor”

Çocuk terbiyesi ile ilgili annelere önemli tavsiyelerde bulunan Redde Nine, “Şimdiki çocuklar annelerine ne kıymet nede saygı gösteriyorlar. Bazen duyuyoruz anne ya da babalarını sokağa atıyorlar. Bir anne 20 çocuğu büyütüp bakıyor ama 20 çocuk bir anneye bakamıyor. Biz zamanımızda şartlar çok zordu, o zorluğa rağmen çocuklarımızı İslami bir terbiyeyle büyüttük. Şimdi ise onlar bu yaşıma kadar bana bakıyorlar. Şimdiki anneler tavsiyem ihtiyarladıklarında çocukları onları sokağa atmalarını istemiyorlarsa onları güzel ahlak ve İslami terbiyeyle büyütsünler.” dedi. (M. Salih Keskin/Mehmet Aslan  – İLKHA)

 




















 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir