• DOLAR 32.534
  • EURO 34.789
  • ALTIN 2492.129
  • ...
Meclis`te kritik hafta! Süreç nasıl işleyecek?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

22 Mayıs'taki kongrenin hazırlığını sürdüren AK Parti dokunulmazlıklar konusunda tavrını net bir şekilde ortaya koydu. Dokunulmazlık dosyalarının doğrudan yargıya intikalini sağlayacak Anayasa değişikliğinin Meclis Genel Kurulu'nda görüşüleceği tarih değişmedi. Daha önce açıklandığı gibi görüşmelerin ilk turunun 16 Mayıs Salı günü yapılacağı ifade edildi.

16 MAYIS'TA MECLİS'TE
Star'ın haberine göre; AK Parti kurmayları, dokunulmazlıklarla ilgili planlanan takvimi değiştirmeyi planlamadıklarını ifade etti. Ancak takvimin planlanan şekilde işletilip işletilmeyeceği, bu hafta AK Parti grup yönetiminde yapılacak değerlendirmede belli olacak.

AK Parti kurmayları, planlamada bir değişiklik yapmazsa TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerin ilk turu 16 Mayıs Pazartesi günü gerçekleştirilecek. İkinci tur oylama ise 19 Mayıs Perşembe günü yapılacak.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Genel Kurul'daki görüşmelerin ilkinde hem teklif üzerinde görüşmeler yapılacak hem de, ilk tur gizli oylamalar yapılacak. Anayasa değişikliklerinin Meclis'ten kabulü için, gizli oylamada en az 330 oy alması gerekiyor. 330 ile 367 arası, “referandum aralığı” olarak kabul ediliyor.

İlk tur oylamada alınan oyların, teklifin geleceğine bir etkisi bulunmuyor. Genel Kurul'daki “kabul” için ikinci tur oylamada alınan oylar esas alınıyor. Dolayısıyla herhangi bir maddenin, 2'inci tur oylamada 330'un altında kalması durumunda bu madde otomatik olarak düşüyor.

330 ile 367 arasında kabulü durumunda ise Cumhurbaşkanı'nın “referanduma götürmesi” zorunlu oluyor. Cumhurbaşkanı bu durumda teklifi veto ederek Meclis'e geri gönderme hakkına da sahip. 367'nin üzerinde oyla kabul edilen maddeler ise otomatik olarak Cumhurbaşkanı'nın onayıyla yürürlüğe girebiliyor. 

yenişafak

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir