• DOLAR 32.476
  • EURO 34.89
  • ALTIN 2478.596
  • ...
Tarihte bugün (09.05.2016)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 9 MAYIS

1157: Sultan Sencer vefat etti. Bunun üzerine iyice zayıflamış bulunan, tarihte birçok ilki başaran ve kendine has bir yapısı olan  Büyük Selçuklu Devleti yıkıldı.

1258: Selçukluların dağıldığı ve Anadolu topraklarının otoritesiz kaldığı bir ortamda Anadolu`yu merkez edinerek dünyanın en büyük imparatorluklarından birinin temelini atacak olan Osman Gazi doğdu.

1921: Kurtuluş savaşında fedakarca mücadelesi ve başarıları ile önce Vatan Kahramanı ilan edilen daha sonra Mustafa Kemal`e ters düşmesi ile Ankara Cephesi tarafından Vatan Haini ilan edilen Çerkez Ethem idama mahkûm edildi.

1935: Cumhuriyet Halk Fırkası Dördüncü Büyük Kurultayı toplandı. Kurultayda Arapça kökenli olan “fırka” sözcüğü yerine, İngilizce kökenli “parti” sözcüğü benimsendi. Altı ok daha ayrıntılı şekilde ele alındı. "Partinin güttüğü bütün bu esaslar Kemalizm prensipleridir" denilerek, Kemalizm ilk kez resmi olarak tanımlandı. Böylelikle Marksizm ve Leninizmden sonra halklara şahsi bir görüş daha resmi ideoloji yapılıp dayatılmış oluyordu.

1936: Benito Mussolini, İtalya Faşist İmparatorluğu'nu ilan etti. (dönemin gözde izm`i faşizmden bugün utanç duyuluyor olması şimdinin gözde izmlerinin akibeti için bir fikir oluşturmaktadır herhalde.)

1950: Avrupa Günü ilan edildi. 9 Mayıs 1950'de Robert Schumann, Avrupa'nın güvenliği için kaçınılmaz olan birleşik bir Avrupa fikrini ortaya çıkardı. Schumann Deklerasyonu olarak bilinen bu sunuş, Avrupa Birliği'nin temellerini attı. Sonra, 1985 Milan Zirvesi'nde 9 Mayıs'ın Avrupa Günü olarak kutlanması kararı alındı.

1955: İnsanlık değerlerinin tükendiği Materyalist dünyada herkese ancak bir gün değer verilmiş, Türkiye`de de bu yaklaşım çarçabuk benimsenmiş ve Anneler Günü, Türkiye'de ilk kez kutlanmıştır.

1958: Üniversite öğrencilerinin "flört" konulu bir panel düzenleme isteğine İstanbul valiliği toplantıya izin vermedi. Aradan geçen bu süre zarfında ‘nereden nereye` dedirtecek bir hayretle ‘flört` devlet eliyle okullarda öğretilip teşvik edilir hale geldi.


1988: Mardin`in Nusaybin ilçesi Taşköyü`nün Behmenin mezrasını basan PKK, bir aileden 8`i çocuk, 2`si kadın 11 kişiyi katletti, 2 çocuk da ağır yaralandı.


2004: Rusya yanlısı Çeçen lider Ahmed Kadirov, Grozni'de 7 kişinin öldüğü bir saldırıda hayatını kaybetti. Saldırıyı Çeçen liderlerden Şamil Basayev üstlendi. 29 Ağustos'ta Kremlin tarafından desteklenen Ali Alhanov, tartışmalı bir seçimin ardından Çeçen devlet başkanlığına seçildi.

2012: 'Haberal Yasası'na Onay

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kamuoyunda "Haberal" Teklifi Olarak Bilinen, Tutuklu Ve Hükümlülerin Hasta Yakınlarını Ziyaret Etmelerine Olanak Sağlayan "Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"U Onayladı.
Yapılan Değişiklikle, Tutuklu Ve Hükümlülern, Jandarma Refakatinde, Hayatını Kaybeden Yakının Cenazesine Katılabilmesine Ya Da Ağır Hasta Olan Yakınını Ziyaret Edebilmesine Olanak Sağlandı.
Söz Konusu Yasa Uygulamada Çifte Standartları Da Beraberinde Getirdi…

Başta Ergenekon Davası Olmak Üzere Çeşitli Suçlardan Cezaevinde Olanlara Hiç Bir Zorluk Çıkarılmazken… İslami Hassasiyetlerinden Dolayı Mahkûm Olanlara İse Türlü Bahanelerle İzin Verildi…

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir