• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Hava mania Batman'ın büyümesini engelliyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şehrin büyümesini ve gelişmesini engelleyen hava mania ile ilgili İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tarık Yaşar, çevre düzen planında hava manianın dikkate alınmadığını vurguladı.

Hava mânianın 2015 Şubat ayında gündeme gelen bir konu olmadığını, fakat Batman’ın imar planı onandığı vakit dikkate alınması gereken bir konu olduğunu belirten Yaşar, “İmar planı yaklaşık 20 yıl önceki bir plandı. Önceleri hava mania Milli Savunma Bakanlığına bağlıydı, daha sonra bu yetki Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü devredildi. Tabi kendine göre revize etmeye çalıştı. Revize ederken de sanki ilk kez gündeme gelmiş gibi algılandı. Yani ilk plan dikkate alınsaydı, yenisiyle arasında bir fark yoktu.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların itirazlarında haklı olabileceklerini belirten Yaşar, “Ancak radarın sinyal gönderme, sinyal alma açıları vardır. Uçakların iniş ve kalkışları vardır. Bunların hepsi dikkate alınmış. Hava mania planını; Milli Savunma Bakanlığı, Batman Valiliği, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü veya Batman Belediyesi de yapsa aynı plan çıkardı. Nasıl ki sekiz katlı bir binada, varsayalım istatistik proje hesabı 20 tane 16’lık demir kullanılıyorsa ve bunu 19’a düşüremiyorsa bu da birebir aynıdır.” dedi.

Hava mânia konusunda yerel yönetimlerin yapabileceği çok da bir şeyin olmadığını söyleyen Yaşar, “Cüzi bir iyileştirme olabilir, bunun da bir maliyeti var yerel yönetimler kaldırmıyor.  Bu işi yapan birkaç tane firma olduğunu duyduk. 300-400 bin lira gölgeleme çalışması yapılacağını söylüyorlar, bunun da sivil havacılık yüzde 10’unu veya yüzde 90’ını kabul eder, belli değildir. Bu da bir maliyet ve yerel yönetim bunu da kendine bir maliyet görüyor. Bazı yerlerde binaların yükselmesi hava mâniadan önce ruhsatlarını aldıkları için bir problem çıkacağını sanmıyorum. Her şeyden önce iskân esastır. İskânı almış ise hakkı korunuyor. Tabi bu mahkemeye gider ve mahkeme sonucu beklenir.” diye konuştu.

“Hava mania dikkate alınmadan yanlış hesaplar yapılmış”

Çevre düzen planında hava manianın dikkate alınmadığına dikkat çeken Yaşar, “Çevre düzen planında şehrin konut bölgesi, işyeri, tarım bölgesi, yeşil alanlar, parklar, bahçeler, sanayi alanları belirtilmiş ve buralarda hava mania dikkate alınmadan 40 yıl boyunca nüfusun 800 bine çıkacağı hesaplanmış ve bu nüfus, bu imar alanları içine yerleşecek nüfustur. Hava maniadan nüfusun yüzde 30’zu etkileniyorsa ve nüfus 800 bin öngörülüyorsa bu 300 bin insan nerede kalacak, nerede yaşayacak. Bu da şu anlama geliyor, hava mania veya havaalanı çözülmeyeceğine göre havaalanının yerinin taşınması ciddi bir maliyettir. Havaalanın kendi içinde de dönüşme imkânı var.” açıklamasında bulundu.

Batman’da bir alana ihtiyaç olduğunu söyleyen Yaşar, değerlendirmesinin devamında şunları söyledi: “Bugün mesela İpragaz, Yeşiltepe, Karşıyaka, Sağlık, İluh bunlar ve daha da çoğaltılabilir, bunların hepsi gece kondu mahalleleridir. Bu mahallelerin 100 dönümünde 200 tane ev vardır. Şartlar biraz iyileştirilirse belki hava maniada ihtiyaç duyulan imar alanları kentsel dönüşümle gece kondu mahalleleri bu alanlar karşılanabilir. Hem vatandaş metruk binalardan kurtulmuş olur. Daha sağlıklı bina ve çevreye sahip olabilirler. Aynı zamanda da betonlaşma probleminden de kaçınmış oluruz. Batman için ortalama sekiz kat güzeldir. Ama bu üniversite bölgesinde 20-25 kata çıkarılabilir. Şehir merkezinde çok katlı binalar güzel değildir.”  (M.Sait Çelik-İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir