• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
"Kim ne yaparsa yapsın Silvan projesini hayata geçireceğiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır’da Karacadağ Kalkınma Ajansı (KKA) tarafından 2016 Yılı Mali Destek Programları Tanıtım Toplantısı ve Protokol İmza Töreni düzenlendi.

Bir otelin konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Diyarbakır İl Müdürü İsmail Koç, KKA Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve işadamları katıldı.

Katılımcılara Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın tanıtım filminin izletildiği toplantıda açılış konuşmasını Vali Aksoy yaptı.

Kalkınma ajanslarının yerel dinamikleri harekete geçiren kurumlar olduğunu belirten Aksoy, “Karacadağ Kalkınma Ajansı’mız, bölgemizin gelişmesi adına çalışmalar gerçekleştiren bir kurumumuz. Bugüne kadar bölgedeki projelere 107 milyonluk katkı sunarak, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da eş finansmanla birlikte 200 milyonluk yatırım gerçekleştirdi, bin 850 kişiye istihdam sağladı, bölgenin gelişmesi ve kalkınması adına birçok çalışmalara katkıda bulundu.” dedi.

Kalkınma Bakanı Yılmaz ise kalkınma sürecinin, sadece belli yöreler ve kesimler üzerinden yürüyebilecek bir durum olmadığını söyledi.

Gerçek anlamda kalkınmanın, herkesi içine alan bir süreç olmak durumunda olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

“Biz buna kapsayıcı kalkınma diyoruz. Sadece bugünkü nesilleri değil, gelecek nesilleri de düşünen, Allah’ın bize verdiği nimetleri sonraki nesillere bir emanet olarak devretmeyi düşünen bir kalkınma anlayışı son derece önemli. İstanbul’un da bölgesel politikaya ihtiyacı var, Hakkâri’nin, Diyarbakır’ın, Samsun’un, Antalya’nın da. Bütün bölgelerimizin rekabet güçlerini artırması, potansiyel güçlerini daha üst düzeyde kullanması gerekiyor.”

Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın görev yaptığı Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinin GAP bölgesinde yer aldığını hatırlatan Yılmaz, GAP projesinin son derece önemli proje olduğunu kaydetti.

GAP’ı ‘klasik ve yeni GAP’ olmak üzere 2 kısma ayırdığını dile getiren Yılmaz, “Klasik GAP, enerji ve sulama ağırlıklı bir program. Enerji boyutu Ulusu Barajı ile birlikte aşağı yukarı tamamlanacak. Sulama boyutu belli bir yere gelmiş durumda. Barajlarımızı büyük oranda bitirdik. 800 kilometreden fazla, sadece GAP eylem planı kapsamında ana kanallar inşa ettik.” ifadelerini kullandı.

Klasik GAP’taki önemli projelerinden birinin Silvan Barajı projesi olduğunu sözlerine ekleyen Yılmaz, Silvan Barajı’nın, Atatürk Barajı’ndan sonra GAP’ın en büyük sulama projesi olduğunu bilgisini verdi.

İstihdamın artması ve yöre ekonomisinin gelişmesine büyük katkı sunacağı öngörülen Silvan Barajı projesinin hayata geçirilmesinin PKK tarafından yapılan saldırılarla engellenmeye çalışıldığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

“Bu projeye saldıranlar, aslında Diyarbakır’ın geleceğine saldırıyorlar. Gençlerimizin, çiftçimizin, yoksulumuzun geleceğine saldırıyorlar. Diyarbakır’ın bu projeyi sahiplenmesi ve en hızlı bir şekilde hayata geçirmesi çok önemli. Silvan projesi, klasik GAP’ın sulama boyutunun en belirgin olduğu proje ve onu gerçekleştirdiğimiz zaman klasik GAP’ın sulama boyutu aşağı yukarı tamamlanmış olacak. Kim ne yaparsa yapsın, kim saldırırsa saldırsın, inatla, ısrarla bu projemizi hayata geçireceğiz.”

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Maral’ın mali destek programlarına ilişkin sunumu ile devam eden toplantı, KKA ve İŞKUR Diyarbakır Müdürlüğü arasında yapılan protokol imza töreni ile sona erdi. (Hamza Adiyaman/M. Sıddık Bilge-İLKHA)























Bu haberler de ilginizi çekebilir