• DOLAR 32.56
  • EURO 34.78
  • ALTIN 2492.728
  • ...
Verem Hastalığı Uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman Valiliği yaygın bir bulaşıcı hastalık olan `verem`le ilgili olarak vatandaşları uyardı.

 

Dünya`da her yıl 9 milyon Türkiye`de ise 19 bin kişinin verem hastalığına yakalandığı hatırlatılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: " Verem, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi ile ortalama 2-3 haftada bulaştırıcılık büyük oranda yok olur.

 

Hastalığın gelişmesine yol açan vücut direncini düşüren hastalıklar ve etkenler vardır. AİDS, şeker hastalığı, ciddi kronik hastalıklar, sigara, alkol, ilaç bağımlılığı vücut direncini düşürür ve hastalığa yakalanmak kolaylaşır.
 
Verem Hastalığının Belirtileri
Genel yakınmalar: halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi, öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığıdır.

İki - üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir.


Veremin Tedavisi
Verem savaş dispanserlerinde (VSD) veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Tedavide en önemli esas hastaların ilaçlarını düzenli olarak kullanmasıdır. Aksi durumda hastalar hastalığı yaymaya devam ederler ve dirençli tüberküloz gelişebilir. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır.
 
Veremden Korunmak
BCG, yani verem aşısı çocuklarda veremi önlemede çok etkilidir. Ücretsiz olarak yapılır 2. ayını bitiren bebeklere yapılır. Öksürük ve hapşırık sırasında ağzın kapatılması gerekir.

Sonuç olarak verem tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır."
 
Halid Coşkun-İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir