"AB Türkiye`ye `hayır` diyemez"
Avrupa Birliği yetkilileri, Türkiye`nin iki hafa önce kriterlerin sadece yarısını yerine getirdiğini belirten yetkili,Brüksel`in bundan böyle Ankara`ya vize serbestisi konusunda `hayır` ya da `daha sonra` diyemeyeceğini vurguladı.
AB yetkilisi, Türkiye'nin AB ile vize muafiyeti için gereken 72 kriteri yerine getirdiğini belirtirken, "Biz standartlarımızı düşürmedik, Türkiye kendi oyununu geliştirdi" açıklamasını yaptı.
Türkiye'nin iki hafa önce kriterlerin sadece yarısını yerine getirdiğini belirten yetkili,Brüksel'in bundan böyle Ankara'ya vize serbestisi konusunda 'hayır' ya da 'daha sonra' diyemeyeceğini vurguladı.
Brüksel'in Türkiye ile AB arasındaki mülteci krizi konusunda varılan anlaşmaya riayet etmesi gerektiğini belirtirken, aksi bir durumun anlaşmayı tehlikeye atacağına işaret etti.
Türkiye gibi Ukrayna ve Gürcistan da kriterleri yerine getirdiği için vize serbestisinden yararlanacak. AB'nin bu hafta Çarşamba günü Kosovalıları da listeye eklemesi bekleniyor.
Ajansın konuştuğu Türkiye hükümeti yetkilisi de Türkiye vatandaşlarına vize muafiyetinin Avrupa için büyük bir fırsat olduğunu söylerken "Bu Avrupa'nın güvenilir bir ortak olduğunu göstermesi için bir fırsat.
Ve AB sözünü tutarsa çoğunluğu Müslüman olan Türkiye gibi ülkelere karşı çifte standart uygulamadığını göstermiş olacak" dedi.
AB'nin Türkiye'ye vaatleri
AB Bakanı Volkan Bozkır, perşembe günü yaptığı açıklamada, "Kolluk Gözetim Yasası'nın kalan 10 küsür maddesi de inşallah pazartesi günü çıkacak. Ama artık çıktı diye addedebiliriz. Ondan sonra bizim bakımımızdan 72 beklenti karşılanmış oluyor" demişti.
Geçtiğimiz hafta Gaziantep'i ziyaret eden AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da, "Vize serbestliği konusunda çalışmaları hızlandırdık" açıklamasını yapmıştı.
Avrupa Birliği cephesinden gelen açıklamalarda, Ankara yönetiminin tüm şartları yerine getirmesi gerektiği birçok kez vurgulanmıştı.
AB-Türkiye anlaşması uyarınca, Türkiye 20 Mart tarihinden sonra Yunan adalarına ulaşan tüm göçmenleri geri almayı kabul etmiş, Türkiye'ye iade edilen her bir Suriyeli karşılığında da, Türkiye'deki mülteci kamplarından bir Suriyelinin Avrupa'ya gönderilmesi üzerinde anlaşılmıştı.
Anlaşma kapsamında AB'nin Türkiye'ye vaat ettiği diğer konular ise üç ana başlıkta toplanıyordu:
-Haziran sonuna kadar Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerini vizesiz ziyaret etmesinin sağlanması
-Türkiye'ye mültecilerin bakımı için gelecek 3 yıl için 6 milyar euro kaynak verilmesi
-Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerine hız verilmesi