• DOLAR 32.371
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.29
  • ...
Van'da Yüksekovalı esnafın sorunları konuşuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van’da Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası (YÜTSO) Meclis Başkanı Nedim Selçuk, 2015 Yılı'nın 7'nci ayından bu yana bölgenin bazı il ve ilçelerinde meydana gelen ve halen devam eden olaylardan dolayı esnafın yaşadığı mağduriyetler nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

Konuya ilişkin basın açıklaması yapan Selçuk, yaşadıkları sıkıntılarla beraber ilçedeki bankaların da esnafı mağdur ettiğini belirterek, bir toplumu ayakta tutanın esnaf olduğunu ve esnafı yok etmenin de kimsenin hakkı olmadığını söyledi.

Kentte faaliyet gösteren STK’ların, Yüksekova’daki esnaf ve sanatkârların olaylardan dolayı sıkıntılarını gündeme getirmedikleri için üzgün olduklarını dile getiren Selçuk, “İlçemiz Yüksekova'da 13 Mart 2016 tarihinden 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun II/C Maddesine istinaden verilen Sokağa çıkma yasağı 48 gündür devam etmektedir. Yüksekova Vergi Dairesine bağlı ilçemizde faaliyete bulunan 5 bin 100 Vergi Mükellefi bu yasaklardan dolayı büyük bir mağduriyet yaşıyor. Ticaret ve Sanayi Odamıza kayıtlı 2 bin 400 üye, Esnaf ve Sanatkârlar Odamıza kayıtlı bin 300, Şoförler ve Otomobilciler Odasına kayıtlı 800 şoför esnafımız mağdur durumdadır. Ne yazık ki bölgede birbirine gönül bağlı ile bağlı olduğumuz Hakkâri’de faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları ve Van'da faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları, ilçemizin Tüccar ve Esnafının sorunlarını dile getirecek herhangi bir toplantı ve basın açıklaması yapmamaları bizleri son derece üzmüştür.” dedi.

Olaylardan dolayı yaşadıkları sıkıntılarla birlikte, bir de bankaların kendilerini mağdur ettiklerini savunan Selçuk, “İlçemizde bulunan Tüccar Sanayici ve Esnafımızın bankalar ile ilgili büyük sorunları bulunmaktadır. Neredeyse tüm tüccar, sanayici ve esnafımızın çek ve senetleri yazılıp protestoya gittiği gibi hiç biri de bankalara olan kredi benzeri taksitlerini ödeyemedikleri için birçoğunun banka sicili bozulduğu gibi birçoğu da takibe veya icraya gitmiştir. Bu süreç içerisinde gerek oda üyelerimize ve gerekse esnaf ve şoför oda üyelerimize bazı banka şubeleri ile bazı Hakkari ve Van esnafları tarafından gösterilen maddi ve manevi ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

Selçuk, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Yaklaşık 9 aydır hiç bir iş yapamayan Tüccar ve Esnafımıza, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Başbakanlığımız, İlgili Bakanlıklar ile sorun yaşadığımız Banka Genel Müdürlüklerinin ve bağlı bulunduğumuz TOBB’un desteklerini ve hizmetlerini esirgememelerini arz ve talep ediyoruz. Bu mağduriyetler yalnız Yüksekova’da değil, olayların yaşandığı tüm bölgeler böyledir. Bu durumda Trabzon olsa onun içinde aynı şeyleri söylerim.  Bir toplumu ayakta tutan esnaftır. Esnafı yok etmek kimsenin hakkı değildir.” diye konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir