• DOLAR 32.522
  • EURO 34.938
  • ALTIN 2430.76
  • ...
UMKE'den gerçeği aratmayan tatbikat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hasankeyf'te Ulusal Medikal Kurtarma(UMKE), 112 Acil Sağlık ve AFAD ekipleri tarafından gerçekleştirilen tatbikatla dağda mahsur kalan arkeologlar kurtarılarak Dicle Nehri üzerinden botlarla karşıya geçirilerek hastaneye yetiştirildi.

Tatbikata Batman Vali Yardımcısı Serap Özmen Çetin Batman Sağlık İl Müdürü Dr. İhsan Bodakçi, Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen bazı kamu kurum müdürleri ve sağlıkçılar katıldı.

Senaryo gereği Dicle Nehri’nin karşı yakasında kazı çalışması yapan 6 kişilik arkeolog ekibinin göçük altında kalarak yaralandı. Olay sonrası 112, AFAD ve UMKE’ye telefonla bilgi verip yardım istendi. Kısa sürede olay yerine gelen ekipler yaralılara müdahale etmek için Dicle Nehri’nin karşı yakasına botla geçtiler.

AFAD ekipleri 65 metre yükseklikteki dağın yamacında asılı kalan arkeoloğu sedye aracılığıyla halatlar yardımıyla aşağıya indirdi. Daha sonra göçük altında kalan 5 yaralı durumlarına göre yeşil, sarı ve kırmızı alanlara UMKE ekiplerine teslim edildi. UMKE ekipleri yaralıları botla Dicle Nehri’nin karşısına geçirdi.

Suyun karşı tarafında bulunan 112 sağlık ekipleri yaralılara ilk müdahaleyi yaptıktan sonra ambulanslarla hastanelere kaldırdı.

Batman Vali Yardımcısı Serap Özmen Çetin, yaptığı açıklamada, “Bizlerin afet konusunda ne kadar hazırlıksız olduğumuzu, çaresizliğimizi ve eksikliklerimizi 1999 depreminde görmüştük. Bu deprem bize afetlerin kaçınılmaz olduğunu gösterdi. Ama aynı zamanda bu tatbikatlarla doğru yöntemleri, doğru kurtarma müdahale yöntemlerini kullanarak, başarılı olabileceğimizi, kayıplarımızı aza indirebileceğimizi göstermesi amacıyla oldukça önemliydi. Tabi biz her yıl bu tatbikatı tekrarlıyoruz. Bu tatbikatlardaki amacımız, UMKE ekiplerinin sürekli olarak afetlere karşı hazırlıklı olması. Bu yılda Hasankeyf’te bu tatbikatı gerçekleştirdik. Oldukça başarılı bir tatbikattı.” dedi.

Batman Sağlık İl Müdürü Dr. İhsan Bodakçi, tatbikatla ilgili yaptığı açıklamada, “UMKE’nin eğitim ve tatbikat kampıyla ilgili bir kamp düzenledik. Bu kampı gecen sene de Beşiri'de yapmıştık. Bu senede Hasankeyf'te uygun gördük ve burada bir kamp gerçekleştirdik. Kampta toplamda 55 arkadaşımız yer aldı. Kamptaki senaryoyu az çok biliyorsunuz. Özellikle dağda kazı yapan bir çalışma ekibinin başına gelen bir takım olaylar vardı. Enkaz altında kalan 5-6 tane hasta vardı. Bunlardan bir tanesi de özellikle 75 metre yükseklikte mahsur kalmış bir vatandaşımızdı. Özellikle tiryaj ekiplerimiz durum değerlendirmesi yapıp sıralamayı da yaptıktan sonra bu hastalara müdahale gerçekleştirdi. En sonunda da yükseklikteki vatandaşımız güzel bir operasyonla sizin de şahit olduğunuz gibi kurtarıldı ve kampımız çok başarılı bir şekilde geçti.” diye konuştu.(M.Fatih Akgül-İLKHA) 















Bu haberler de ilginizi çekebilir