• DOLAR 32.505
  • EURO 34.975
  • ALTIN 2430.19
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye-Hırvatistan İş Forumu`nda konuştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç ile birlikte Türkiye-Hırvatistan İş Forumu`na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilere değinerek, “Bizim artık siyasi ve askeri bir ortaklığımız var. Ekonomik noktada gösterilen dayanışma, ticari ilişkilerle ilgili aktörler ortada. Kültürel noktada tarihten gelen bir iş birliğimiz var. Bunları çok daha aksiyoner hale getirmek suretiyle Türkiye ve Hırvatistan olarak, ticaret hacminde 1 milyar dolarlık bir kapasiteye ulaşmamız için hiçbir engel yok” dedi.

10 yıllık bir aradan sonra Zagreb`de olmaktan duyduğu mutluluğu ve ziyaretinde gösterilen misafirperverlikten dolayı Cumhurbaşkanı Kitaroviç`e ve Hırvat halkına şükranlarını dile getirerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  10 yıl aradan sonra bambaşka bir Hırvatistan`la karşılaştığı belirtti ve “2006 yılındaki ziyaretim sırasında Hırvatistan henüz NATO üyesi değildi, AB üyesi değildi. Ülke, 1990`lı yıllarda yaşadığı savaşın etkilerini gidermenin, yol açtığı yaraları sarmanın gayreti içerisindeydi. Bunun için, bir yandan Avrupa-Atlantik kurumlarıyla entegre olmaya, diğer yandan komşularıyla ilişki kırmanın gayreti içerisinde olan bir Hırvatistan vardı. İşte 10 yıl önceki bu Hırvatistan`ı, bugün her alanda çok farklı bir yere gelmiş olarak gördüm” diye konuştu.

“Finansörler çok insaflı değildir, uygun zemin neredeyse oraya doğru kaçarlar”

Ekonomide paranın cıvaya benzetildiği bir kaidenin olduğuna; cıvanın kendine uygun zemini bulduğunda oraya doğru kaçması gibi paranın da kendine uygun zemin neredeyse oraya doğru kaçtığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ekledi: “Onun için finansörler veya finans yöneticileri çok da insaflı değildir. Kendileri için uygun zemin neredeyse oraya doğru kaçarlar. Onun için biz siyasilere düşen de bu uygun zemini hazırlamaktır. Eğer bu uygun zemini hazırlarsak, inanıyorum ki finansörler ve girişimciler de oraya doğru koşacaktır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Hırvatistan`ın; bu hassasiyeti yakalamak suretiyle, bölgesel konumları ve ekonomileri itibariyle, birbirlerine rakip değil, ortak olarak geleceği planlayan ülkeler olduğuna inandığını kaydetti ve “2006 yılında ikili ticaret hacmimiz 270 milyon dolar iken, şimdi krizlere rağmen 355 milyon dolar civarındayız. Ama hedef artık 1 milyar dolar. Önümüzdeki 5 yıl içinde Sayın Kitaroviç ile yaptığımız görüşmede, 1 milyar dolar düzeyine yükseltme siyasi iradesini ben değerli mevkidaşımda gördüm. Bu hedefe beraber yürüyeceğiz. Bugün düzenlenen iş forumunun ikili ticari-ekonomik ilişkilerimize yeniden ivme kazandırmasını, yeni işbirliği imkânlarının önünü açmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

“Bürokraside her zaman en büyük rakibim bürokratik oligarşidir”

Devlet yöneticileri olarak, iş dünyasının önündeki bürokratik zorlukları ve engelleri kaldırmakla görevli olduklarını dile getiren ve “Benim bürokraside her zaman en büyük rakibim bürokratik oligarşidir. Siyasiler, bürokratik oligarşiyi mağlup ettikleri oranda başarılı olurlar, buna inanıyorum. Eğer bürokratik oligarşiyi aşamazsanız, ‘bugün git, yarın gel`, bununla karşı karşıya kalırsınız” diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş adamlarına da, “İnanıyorum ki, sizler de iş dünyası olarak ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine ve halklarımızın refah düzeylerinin yükseltilmesine katkıda bulunmakla yükümlüsünüz” ifadelerini kullandı.

Türk iş adamlarına hitaben, merkezi Avrupa ile Güneydoğu Avrupa`nın kesişim noktasında ve stratejik bir konumda bulunan Hırvatistan`ın; yüksek eğitim düzeyi ve yetişmiş iş gücüyle önemli fırsat sunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan`daki Türk girişimcilerin toplam yatırımının 10 yılda 10 kat artarak 350 milyon avroya ulaşmış olmasının memnuniyet verici; ancak mevcut potansiyelin çok gerisinde olduğunu söyledi. Hırvatistan`ın turizm, yazılım sektörü, siber güvenlik, organik tarım ve hayvancılık ve yenilenebilir enerji kaynakları alanlarında taşıdığı potansiyele, Türk işadamlarının dikkatini çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvat iş adamlarına da Türkiye`de yatırım yapmanın avantajlarına ve geniş pazar imkanlarına işaret etti.

Türkiye`de yatırım yapacak Hırvat firmalara her türlü kolaylığı sağlamaya hazır olduklarını sözlerine ekleyen ve Hırvat iş adamlarına, Türkiye`de yatırımcılara sağlanan teşviklerden yararlanmaları tavsiyesinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini; gerçekleştirilen forumun iki ülke arasındaki dostluğun pekiştirilmesinde, dayanışmanın arttırılmasında büyük yarar sağlayacağını belirterek ve forumu düzenleyenlere teşekkür ederek tamamladı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir