• DOLAR 32.323
  • EURO 35.094
  • ALTIN 2306.902
  • ...
Arıları telef olan üreticiler yetkililerden yardım bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman’ın Sason ilçesindeki arıcılar, arılarının telef olmasından şikâyetçi. Her yıl binlerce arılarının telef olup, onlarca kovanlarının heba olduğunu söyleyen arıcılar, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden arılarının telef olmasındaki sebebin araştırılmasını istediler.

Kendilerine dağın eteklerinde yol açılmaması yüzünden kovanlarını ilçe merkezinde bırakmak zorunda kaldıklarını söyleyen arıcılar, yetkililerden dağın eteklerinde yolun açılıp arılarını ilçe merkezinden çıkarmak istediklerini belirttiler.

Daha önce hayvancılık ve tütüncülük yaparak geçimlerini sağladıklarını belirten arıcılardan Heves Aksoy, şimdi ise yaptıkları arıcılık mesleğinin de yok olmasından korktuklarını söyledi.

Aksoy, “Arımız her sene telef oluyor. Bizim gibi diğer arıcıların da yılda yüzlerce kovanı heba oluyor. Hiçbir yetkili gelip bizimle ilgilenmiyor. Krediyle arı alıyoruz. Daha kredimizi ödeyemeden arılarımız telef oluyor ve bu her sene böyle devam ediyor. Artık aldığımız krediyi yatıramaz olduk. Arılarımızın telef olmasının, çiftçilerin ekinlerini ilaçlama yapmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Dağın eteklerinde yollarımız açılmadığı için arılarımızı oraya götüremiyoruz, mecburiyetten şehir merkezinde arılarımız bırakıyoruz. Yetkililerden, bu arılarımızın neden telef olduğunu araştırıp, bize bildirmelerini istiyoruz.” dedi.

“Durum böyle devam ederse arıcılığı bırakabiliriz”

Her yıl binlerce arılarının telef olduğuna dikkat çeken Şenol Aksoy, “Arıcılık yapıyoruz. Sason’un başta geliri hayvancılıktı, tütündü ama şu an elimizde bir arıcılık kaldı. Benim gibi birçok arıcı var ve yüzlerce kovanımız var. Her yıl yaklaşık 50 kovanımız telef oluyor. Bu şekilde bizler mağdur oluyoruz. Arılarımızın neden telef olduğunu bilmiyoruz. Bazı ilaçları deniyoruz ama etkili olmuyor. Arılarımızın avuç avuç telef olduğunu görüyoruz. Bu durum bizi üzüyor ve şevkimiz kırılıyor.” diye konuştu.

Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden arılarının telef olmasındaki sebebin araştırılmasını istediklerini ifade eden Aksoy, şunları söyledi: “Arılarımız ilçe merkezinde bulunuyor ve bahçelerin ilaçlanmasından dolayı arılarımız telef oluyor olabilir. Bunun için daha önce ilçe merkezine 3-4 kilometrelik uzaklıkta helkız dediğimiz yerde bir yol talebinde bulunmuştuk. Bu yol açılırsa arılarımız orada daha verimli olur.”

Bu durum böyle devam ederse arıcılık yapmayı bırakacaklarını vurgulayan Aksoy, mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililerden konuya el atmasını istedi. (M. Fatih Akgül-İLKHA)

























Bu haberler de ilginizi çekebilir