• DOLAR 32.599
  • EURO 34.804
  • ALTIN 2503.402
  • ...
İslam İşbirliği Teşkilatı, Golan için toplanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT), İsrail'in Golan Tepeleri'ne ilişkin çıkışını değerlendirmek üzere olağanüstü toplantı kararı aldığı bildirildi.

İİT tarafından yapılan yazılı açıklamada, teşkilatın yürütme komitesinin daimi üyelerinin katılımıyla önümüzdeki salı günü, İsrail'in Golan Tepeleri'ne ilişkin çıkışını görüşmek üzere Cidde'deki genel sekreterlik merkezinde kapsamlı olağanüstü bir toplantı düzenleyeceği ifade edildi.

Toplantıda, İsrail hükümetinin Golan Tepeleri'nde düzenlediği toplantı karşısında üye devletlerin, kararlı ve birlik içindeki tutumunun değerlendirileceği belirtilen açıklamada, "İsrail Başbakanı'nın Golan Tepeleri'ni sonsuza dek elinde tutacağına ilişkin açıklamaları, tehlikeli bir çıkış ve uluslararası meşru kararları açık şekilde ihlal etmektedir." denildi.

Söz konusu toplantı kararının teşkilatın, dışişleri bakanları konseyi dönem başkanlığını yürüten Kuveyt'in talebi üzerine alındığı kaydedildi.

İsrail hükümeti, 17 Nisan'daki haftalık kabine toplantısını, işgal altındaki Golan Tepeleri'nde düzenlemişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail hükümetinin kuruluşunun birinci yıl dönümü vesilesiyle ilk kez Golan

Tepeleri'nde yapılan kabine toplantısında, "İsrail, Golan Tepeleri'ni sonsuza dek elinde tutacak." şeklinde konuşmuştu. Golan'ın İsrail'in ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Netanyahu, uluslararası toplumun, "İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini" tanıma vakti geldiğini ifade etmişti.

Söz konusu açıklama, bölgede tepkiyle karşılanırken Netanyahu önceki gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesinde, "Golan Tepeleri'nde İsrail'e yönelik yeni bir terör cephesi açılmasını önlemek için her şeyi yapıyoruz. Bu, üzerinde ısrarla durduğumuz kırmızı çizgimiz. Şehirlerimize ve çocuklarımıza o tepelerden ateş açıldığı günlere dönebiliriz. Bu nedenle bir anlaşma kapsamında olsun ya da olmasın Golan Tepeleri İsrail'in parçası olarak kalmaya devam edecek." ifadelerini kullanmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir