• DOLAR 32.373
  • EURO 34.987
  • ALTIN 2326.13
  • ...
Akdeniz`de muğlak ve sahipsiz trajedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geçen hafta Akdeniz`de batan mülteci teknesi hakkındaki bilgiler, hâlâ muğlak. Somali, Etiyopya ve Eritreli göçmenleri taşıyan teknenin nerede ve ne zaman battığı ile içinde kaç kişinin olduğu bilinmiyor. Pazartesi günü İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Matarelli ve Somali hükümetinin yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ettiklerini açıklamasının ardından, bir açıklama da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği`nden (BMMYK) geldi. Yetkilileri faciadan kurtulanlarla konuşan BMMYK, “Akdeniz`de Libya ile İtalya arasında bilinmeyen bir noktada büyük bir geminin batmasıyla yaklaşık 500 kişinin öldüğünü doğrulayabiliyoruz” ifadesini kullandı.

BMMYK, Cumartesi bir ticari gemi tarafından kurtulan 37 kişinin Yunanistan`a götürüldüğünü belirtti. Kurtulanlar, 100-200 kişiyle birlikte Libya`dan denize açıldıklarını ve denizin ortasında tıklım tıklım dolu daha büyük bir tekneye nakledilmeye çalışıldıklarını söyledi. Kurtulan mültecilere göre, onlar daha binmeden, büyük tekne gözlerinin önünde battı. 3 gün boyunca Akdeniz`de sürüklenen mülteciler, Cumartesi günü kurtarıldıklarını söylediler.

Geçen sene de bu tarihlerde de Libya açıklarında bir balıkçı teknesinin batması sonucu Akdeniz`deki en büyük göçmen trajedilerinden biri meydana gelmişti. 19 Nisan 2015`te batan teknede yaklaşık 800 göçmenin öldüğü tahmin ediliyor.

2015`te çoğu Libya`da gelen yaklaşık 150 bin göçmen teknelerle İtalya`ya ulaştı. Bu sene de şimdiye kadar 25 bin göçmen aynı yolu kullandı. Bu sayı, geçen senenin aynı döneminde gelenlerden yüzde 4,7 daha fazla.

Kaynak: Reuters

Bu haberler de ilginizi çekebilir