• DOLAR 32.568
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2433.684
  • ...
Bakan Çavuşoğlu: 3 milyar avronun gelmesi konusunda sıkıntılar var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Suriye ve Irak`taki durumun yarattığı sorunlardan birinin de göç olduğunu söyledi.

AB-Türkiye mutabakatında yer alan 3 milyar avronun gelmesi konusunda sıkıntılar bulunduğuna işaret eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"AB'nin Suriyeli göçmenlere vadettiği 3 milyar avronun gelmesi konusunda sıkıntılar var. AB, Türkiye gibi aday ülkelerde projeleri destekliyor. Fonlar var ama proje hazırlamak gerekiyor ve bu 2 yıl sürer. Suriyelilere 2 yıl boyunca sunulan yaşam şartları ne olacak? AB`nin de daha pragmatik olması lazım. Okul yapılacak, standartları belli, ihale edersiniz. Hemen parası aktarılır. Türk Kızılayının, AFAD`ın günlük harcamaları var. Buralara fonlar aktarılabilir. Burada sadece bu kısımda aksaklık ve bürokrasi var ama anlaşmanın uygulanması konusunda herhangi bir sorun yok."

"Türkiye yükümlülüklerini yerine getirince AB vizeyi kaldıracak"

AB ile vize serbestisi sürecinde Türkiye`nin karşılaması gereken kriterleri yerine getirmek için çalıştıklarına işaret eden Çavuşoğlu, "Ahde vefa önemlidir. Haziran ayı sonu itibariyle Türkiye yükümlülüklerini yerine getirdikten sonra, AB vizeyi kaldıracak. Bizim vatandaşlarımız bunu hak ediyor. Bizim vatandaşlarımız artık sığınmacı değil. Avrupa`da yaşayan vatandaşlarımız bile artık Türkiye`ye dönmeye çalışıyor." dedi.

"Müzakerelerin sürmesi telkinlerimizi sürdürüyoruz"

Çavuşoğlu, Cenevre`deki Suriye barış görüşmelerine, rejimin tavrı nedeniyle ara verildiğini hatırlatarak, "Ara verilmiş durumda ama çekilme yok. Türkiye olarak, muhalefetin Cenevre`de kalması ve müzakerelerin devam etmesi noktasında telkinlerimizi sürdürüyoruz. Bundan sonra da olumlu katkımızı vermeye devam edeceğiz." diye konuştu.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir