• DOLAR 32.558
  • EURO 34.89
  • ALTIN 2425.704
  • ...
Şark köşesi kültürü büyük bir ilgi görüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Günlük yaşamın vazgeçilmezi haline gelen şark köşesi hem yeni evlenen çiftlerin hem de evleri geniş olanların ilk tercihleri arasına girdi. Özelikle son yıllarda şark köşesi kültürü Gaziantep’te de her geçen gün yaygınlaşırken, bu kültür ev, cafe, restaurant gibi iş yerlerinde çokça tercih ediliyor.

Gaziantep’te 50 yıldır dede mesleği olan şark köşesi üretimi ve malzemeleri satışı ile uğraşan ve yurt dışı başta olmak üzere Türkiye’nin birçok değişik illerine gönderen şark köşesi Ustası Hasan Emre Yılmaz, şark köşesi kültürünün Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesine has bir kültür olduğunu söyledi.

Şark köşesi kültürünün bölgede vazgeçilmez bir kültür olduğunu belirten Yılmaz, daha önce sadece ev ve köy odalarında kullanılan şark köşesi kültürünün her geçen gün daha da yaygınlaştığını söyleyerek, bu kültürün artık işyerlerinde de yaşatıldığını söyledi.

Şark Köşesi kültürün devam ettirilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Bunlar çoğunlukla köy odalarında yerde minder arkada hasırdan yapılan yastık, ortaya da mesela semaver konulurdu. Ya da arkada bakır işlemeli paşa mangalı konulurdu. Oradaki kalabalık bunların üzerinde otururlardı. Bunların üzerinde çiğ köfte yoğururlardı. Sohbet ederlerdi. Bizde kültürümüzü canlandırmak için yeniden bir girişimde bulunduk.” dedi.

Şark köşesi takımlarına olan ilginin her geçen gün arttığını belirten Yılmaz, “Şark köşelerine olan ilgi gerçektende de güzel. Bugün ecdadımızın yaşadığı adetlerdendir. Şark köşelerine olan ilgi gayet çok güzeldir. Müşterilerimiz istedikleri gibi memnunlar. Herkesin evinde olmasını isterim. Özellikle ihtiyar ve hastaların, kanepe üzerinde oturamayanların ve diz ağrısı ile bel ağrısı olanların bu şark köşelerini kullanmalarını tavsiye ederim. Bu günkü sağlık kurallarına uygun, vücutlarımıza yararlı olarak oturma şeklimizi ve vücut bozukluğumuzu gideren eski bir geleneğimizdir.”ifadelerini kullandı.

"Hem sağlıklı hem de ekonomiye uygundur"

Şark köşelerinin hem ekonomik hem de sağlık açısından da uygun olduğunu söyleyen Yılmaz, özellikle yeni evlenecek olan çiftlere şark köşesi takımlarını tavsiye ederek, “Yeni evlenecek gençlerimizin ev ekonomilerine uygun olduğu gibi daha sağlıklı, kaliteli ve ucuzdur. Bir kanepe bu gün en azından 700-800 TL’dir. Fakat bir odaya döşenen şark köşesi 700-800 TL’dir. Bu hem sağlıklı, hem de ekonomiye uygundur.”şeklinde konuştu.

Yurt içi ve yurt dışından da şark köşelerine yoğun bir ilginin olduğunu ifade eden “Hollanda, İsviçre ve Fransa’ya kadar bu ürünlerden göndermişiz. Yine yurt içinde Antalya, İzmir ve İstanbul gibi illerden de müşterilerimiz ilgi göstermektedir. Geçmişimizi canlandıran ve kültürümüzü yaşatılmaktadır. Bugün herkesin odasında artık şark köşesi bulunmaktadır. Bugün en güzel, sağlıklı ve asla kimyasal madde içermeyen kumaşlar bu kumaşlardır. Naylon çok azdır.”bilgisini verdi.

"Şark köşesi artık evlerle sınırlı kalmadı"

Şark köşelerinin özellikle Doğu illerinde daha yoğun bir ilgi gördüğünü de kaydeden Yılmaz, bu geleneğin daha çok bölge illerinde yaşatıldığını ve aynı zamanda yurt dışından gelen turistlerinde büyük bir ilgi gösterdiğini ifade etti.

Yılmaz, “Muş, Bingöl ve Adıyaman gibi illerde şark köşesi kültürü yaşatılmaktadır. Urfa zaten bunun yeridir. Antep yeni yeni alışıyor. Mersin, Hatay ve Antalya civarında olan lokanta, cafe, resturant ve turistik alanlarda işletmecilik yapan işletmeler alıyor. Şark köşesi artık evlerle sınırlı kalmadı. Artık işyerleri başta olmak üzere birçok yerde kullanılmaktadır.”diye konuştu.

Bölgenin kültürel zenginliklerden biri olan şark köşesine yönelik artan talep gün geçtikçe arttığını da sözlerine ekleyen Yılmaz, şark köşesi kültürünün Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de yaygınlaştığını belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 













Bu haberler de ilginizi çekebilir