• DOLAR 32.388
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.69
  • ...
Facebook`ta online istismar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Teknoloji çağında büyük saplantı haline dönüşen internet oyunları, çocukları tehdit ediyor. Sapkınların kendilerini rahatlıkla kamufle ettiği sanal ortamlar, çocukların istismar edilebileceği alanlara dönüşüyor. Son olarak sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden oynanan Avataria isimli oyunun, çocuklar açısından sakıncalı içeriklerle dolu olduğu ortaya çıktı. Facebook kullanıcıları tarafından online olarak oynanan oyun, çocuk istismarına davetiye çıkarıyor. İstismarcılar, oyun üzerinden iletişim kurdukları çocuklara adres soruyor, hediye vaadiyle kandırmaya çalışıyor. Hemen her yaş grubu çocuğun bir 'Avatar' oluşturarak oynadığı oyunda, kullanıcılar yaşına bakılmaksızın oyuna giriş yapılabiliyor.

EVLENME TEKLİF EDİYOR

Oyunda kullanıcılar birbirlerine evlenme teklif edebildiği gibi, direkt olarak “benimle sevgili olur musun” gibi sorular da yöneltebiliyor. Ancak sıkıntılı süreç bundan sonra başlıyor. Sevgili olarak ikna edilen karşı taraf, oyundaki eve çağırabiliyor. Soyunup aynı yatağa yatan iki karakter olarak görülüyor. Çocukların yaş grubu için çok uygunsuz içerikler, Facebook'taki istismarcıları da harekete geçirmiş durumda. Online olarak kendilerini çocuk gibi tanıtan sapkınlar, oyun üzerinden istismar girişiminde bulunuyor.

500 BİN KİŞİ OYNUYOR

Avataria, dünya genelinde 500 binin üzerinde kişi tarafından oynanıyor. Oyunda kullanıcılar, önce kendi karakterlerini oluşturararak oyuna başlıyor. Saç rengi, şekli, göz ve giysiler başta olmak üzere avatarların pek çok özelliği değiştirilebiliyor. Oyuncular bu değişiklikleri yaptıktan sonra avatara isim vererek oyuna giriş yapıyor. Çocuklar oyuna giriş yaptıktan sonra farklı bir dünyaya da adım atmış oluyor.

SOSYAL MEDYA AYAKTA

9 yaşındaki yeğeninin maruz kaldığı olayı internet üzerinden duyuran bir kullanıcı sayesinde gündeme gelen Avataria'daki istismar girişimi, sosyal medyayı da ayağa kaldırdı. Oyun adı altında istismar girişiminde bulunduğunu anlatan kullanıcı, ailelerin çocukların oynadıkları oyunları yakından takip etmeleri konusunda uyardı. Yeğeninin yaşadığı durumdan sonra kendisi de bir profil açarak oyun hakkında detaylı bilgi edinen kullanıcı, “9 yaşında olduğumu söylememe rağmen karşımdaki kullanıcı cinsel içerikli konuşmalarına devam etti. Anlatış tarzından aslında çocuk olmadığı da belli olan bu kişiler, tüm çocuklarımız için tehlikeli” mesajı verdi. Öte yandan Avataria ile ilgili internet üzerinden yapılan kısa araştırmada, YouTube üzerinden “Avataria'da yatağa kız atma teknikleri” gibi uygunsuz videolar da bulunuyor.

8 KATALOG SUÇTAN BİRİ

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın İnternet Bilgi İhbar Merkezi yetkilileri, 8 katalog suçtan biri olan çocuklara cinsel istismar vakası hakkında “ihbarweb.org.tr” adresinden şikayetçi olunabileceğini bildirdi. Duyarlı vatandaşlar tarafından şikayet artarsa bu tip oyunlara erişim engeli sağlanabiliyor. Bu arada, çocuklarının cinsel istismara maruz kalmaması için harekete geçen pek çok ailenin, oyunu Facebook üzerinden engellediği öğrenildi.

Sapkın bireyler kendini gizliyor

Psikiyatrist ve Psikoterapist Doç. Dr. Armağan Samancı, sapkın bireylerin internet oyunlarını kendi amaçları doğrultusunda kullandığını söylerdi. Samancı, “Bu kişiler geçmişte yaptıkları eylemleri saklama yetisine sahip oldukları için, internet ortamında da kendilerini rahatça gizleyebiliyor. Ebeveynler, çocuklarını bir parka götürdüğünde etrafın güvenliliğini gözlemliyor. İnternet oyunları da park gibi düşünülmeli. Tehlikeler ve kötü niyetli insanların olabileceği akıldan çıkarılmamalı. Aileler, çocukların hangi ortamlarda vakit geçirdiğine dikkat etmeli, denetim altında tutmalı” şeklinde konuştu.

Korkutmadan denetlenmeli

Bilişim Hukukçu Gökhan Ahi de yaptığı değerlendirmede aileleri uyardı. Çocukların internet ortamında maruz kaldığı istismarın hukuki yaptırımı olduğunu belirten Ahi, “İstismar suçunun internet ortamında işlenmesi halinde kişiler 4,5 aydan 4,5 yıla kadar hapisle cezalandırılır. Oyun firmaları, çocukların da bu ortamlara girebileceği ihtimaline karşın yaş kriteri, küfür filtresi, cep telefon onayı, etkin bir moderasyon gibi çeşitli tedbirler almalı. Ailelerin de karşıdaki kişiyi fiziken görmediği için daha savunmasız hale gelen çocuklarını koruması gerekiyor. Aileler çocukları korkutmadan denetlemeli” dedi.

Yenişafak

Bu haberler de ilginizi çekebilir