• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2291.65
  • ...
Tarihte Bugün (19.04.2016)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 19.04.2016

1882: Evrim Teorisinin geliştiricilerinde Charles Darwin öldü.

1775: Amerikan Devrimi başladı. İngiliz birlikleri ile bağımsızlık savaşçıları, Lexington kentinde ilk çatışmaya girdi. Amerika kıtasına Avrupa'dan hücum başlayınca bu yeni kıtanın bakir zenginlikleri göz kamaştırıyordu. O dönemin en emperyal politikalarının uygulayıcısı olan ve elinin uzandığı her yeri sömürme gibi bir siyaset izleyen İngiltere, Amerika'ya sahiplenmek ve Birleşik Krallığın bir parçası haline getirmek istiyordu. Bu plana göre Amerika, kıta olarak İngilizlerin sömürgesi olacaktı. Ama Avrupa'nın hatta dünyanın her tarafından Amerika kıtası müthiş bir göç alıyordu. Hatta arşivler, Osmanlı'dan ve Çin'den daha göçler olduğunu gösteriyor. Amerika'daki bu göçmenler birbirlerini yiyerek bir yere varılmayacağını anladılar. Bu da zamanla, "Amerikalı" kimliğini oluşturmaya başladı. İspanya'dan, Çin'den, Fransa'dan, İtalya'dan.... her biri bir taraftan gelenler "Amerikalı" kimliği etrafında birleşmeye başladılar. Dünyanın çok farklı uluslarından böylelikle adına "Amerikalı" denen melez ve yeni bir ulus ortaya çıktı. Bu, tabi ki bir kerede değil, asırları bulan bir süreç içinde vuku buldu. İşte bu yeni ulus, kıtadaki İngilizi sömürgesine karşı mücadele ederek Amerikan Kurtuluş Savaşını başlattı. Bu savaş Amerikalıların zaferiyle sonuçlanınca İngilizlerin kıtadaki varlığı sona erdi.

1926: Türk karasularında her türlü denizcilik işlerini Türk vatandaşlarına tahsis eden ve yabancıların kabotaj hakkına son veren Kabotaj Kanunu kabul edildi. Kabotaj, bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalık olup Fransızca bir sözcüktür. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı uluslararası sözleşmelerde de kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır. Osmanlı Devleti'nin kapitülâsyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı Lozan Barış Antlaşması'yla 1923 yılında kaldırıldı. 19 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre; akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma, bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk vatandaşlarına verildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi. 1 Temmuz 1926da Kabotaj Kanunu yürürlüğe girdiğinden 1926`dan itibaren 1 Temmuz, Kabotaj Bayramı olarak kutlanmıştır.

1938: Kırşehir ve çevresindeki 6.6 büyüklüğündeki depremde 149 kişi öldü.

1948: Amerika Birleşik Devletleri yeni bir atom silahını Marshall Adası'nda denedi.

1971: Sovyetler Birliği, dünyanın ilk uzay istasyonu 'Salyut 1'i uzaya gönderdi. 15 metre uzunluğundaki istasyon, bilimsel bir laboratuardı.

1995: Amerika Birleşik Devletleri'nin Oklahoma eyaletinde Federal bir bina bombalandı, 168 kişi ölü. Bombayı 28 yaşındaki eski bir askerin yerleştirdiği ortaya çıkarıldı.

2000: Boeing 737-200 tipi bir yolcu uçağı Filipinler'de düştü, 131 kişi öldü.

2007: ABD'nin Dallas kentinde, çok anırdığı için komşular tarafından şikâyetçi olunan bir eşek mahkemeye çıkarıldı. Jürinin önüne gelen eşeğin, yapılan şikâyetin aksine sessiz ve sakin tavırlar sergiledi. Bu arada jüri davayla ilgili kararı tartışırken komşular aralarındaki anlaşmazlığı bitirdiler. Anlaşmazlık iyi ki bitmiş.. Ya değilse mahkemeye çıkarılan eşeğe çok anırıp anırmadığı sorulacak, bu duruşma kim bilir ne kadar sürecekti.

2010: Amerika'nın eski başkanı Bush'un yerine Obama seçildiği zaman, bunun bir imaj tazelemek olduğu, Amerika'nın Bush ile devam eden kan döken, işgalci ve emperyalist görüntüsünü değiştirmek istendiği dile getirilmişti. Obama'nın seçilmesinden sonra BBC'nin yaptığı bir araştırmada iki ülke hariç dünyanın her yerinde insanların ABD hakkındaki görüşlerinin olumlu yönde değiştiği açıklandı. BU iki ülke Türkiye ve Pakistan... 28 ülkede yapılan araştırmaya göre sadece Türkiye ve Pakistan'da ABD karşıtlarının sayısı % 50'nin üzerinde... Ancak daha sonraki yıllarda Obama'nın da gerçek yüzü anlaşılacak ve Obama ile ABD'nin pek değişmediği, ABD'nin aynı kan politikasını devam ettirdiği anlaşılacaktı.

2011: Yüksek Seçim Kurulunun 12 Milletvekili adayının, adaylık başvurularını kabul etmemesi üzerine Güneydoğu ile İstanbul'da sokak gösterileri yapıldı. Göstericiler her zaman olduğu gibi esnafa ve halka zarar verircesine ortalığı savaş alanına çevirdi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri