• DOLAR 32.523
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2435.632
  • ...
Türkiye AP'nin raporunu geri iade edecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar ile birlikte TBMM'de, AB Komisyonu'nun hazırladığı ve Avrupa Parlamentosunda (AP) oy çokluğuyla kabul edilen 2015 Türkiye İlerleme Raporuna ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Geçen Kasım ayından itibaren Türkiye-AB Zirvesinin üç kez gerçekleştiğini hatırlatan Gülpınar, bu zirvelerde; katılım müzakerelerinin yeniden canlandırılması, başta siyasi, ekonomik ve enerji diyalogları olmak üzere Türkiye-AB üst düzey diyaloğunun güçlendirilmesi, vize serbestisi diyaloğu sürecinin hızlandırılması, göç yönetiminde yük paylaşımı, terörle mücadelede işbirliği, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gibi kritik öneme haiz alanlarda çok önemli somut kararlar alındığını ve bu kararları belirlenen takvim doğrultusunda hayata geçirdiklerini vurguladı.

“Rapor gönderildiğinde AP'ye iade edilecektir”

“AP Raporunu geçen sene olduğu gibi bu yıl da yok hükmünde ve geçersiz kabul ediyoruz” diyen Gülpınar, şunları söyledi:

"Böyle bir dönemde kabul edilen raporun ne yazık ki geçen sene olduğu gibi bu sene de temel amacından saptırıldığını ve ön yargılarla dolu olduğunu müşahede ediyoruz. AP'nin raporu esas olarak, Ekim 2015'te AB Komisyonu'nun yayımladığı Türkiye İlerleme Raporu'na ilişkin görüşlerini açıkladığı ve hiçbir bağlayıcılığı olmayan, siyasi nitelikli bir karar metnidir. Bununla birlikte bir AB Kurumu tarafından yayımlanan raporun objektif olması gerekir.

Ancak AP'nin 15 Nisan 2015'te kabul ettiği 1915 olaylarının yüzüncü yılıyla ilgili tek taraflı Ermeni anlatılarına dayalı talihsiz kararına bu seneki AP Raporu'nda atıf yapılması, raporun objektifliğini ve güvenirliğini zedelemiştir. Raporda 15 Nisan 2015 Kararı'na yapılan atıf, sadece tarihi çarpıtmakla kalmamış, Türkiye-AB ilişkilerinin ortak zirvelerle ivme kazandığı dönemin ruhuna ve dinamizmine de aykırı düşmüştür. Bu nedenle, AP Raporunu geçen sene olduğu gibi bu yıl da yok hükmünde ve geçersiz kabul ediyoruz. Rapor gönderildiğinde AP'ye iade edilecektir."

“AP Raporu, PKK terörürünün boyutlarını ve Türkiye'nin terörle mücadelesini anlamaktan uzaktır”

Bölgede yaşanan son gelişmelerin da raporda tek taraflı olarak yansıtıldığını belirten Gülpınar, "AB ülkelerinde bir terör eylemi olduğunda acıları paylaşan ve terörü kınayan ancak Türkiye'de terörist saldırılarda vatandaşlarımız hayatını kaybederken, 'terörle mücadelede orantılılık' ve 'ateşkes' gibi ifadeler kullanmayı tercih eden hiçbir anlayışı kabul etmemiz, hoş görmemiz mümkün değildir. AP Raporu PKK'nin terörünün boyutlarını ve Türkiye'nin terörle mücadelesini anlamaktan uzaktır." diyerek Türkiye'nin terör olaylarının önünün alınmasına ve bölgedeki sivil halkın yaşam hakkının korunmasına yönelik çok yönlü çalışmalar yürüttüğünü kaydetti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir