• DOLAR 32.573
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2425.591
  • ...

14-17 Nisan tarihleri arasında 6.’sı  düzenlenecek olan Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı’na (DATAF) çeşitli illerden 40 firmanın yanı sıra yurtdışından da bir firma katılarak, kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Fuar açılışına YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van TSO Başkanı Necdet Takva, Tuşba Belediye Başkan Yardımcısı Necati Yertürk, Van TSO Eski Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Aydemir, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, firma yetkilileri ve çiftçiler katıldı.

Fuarla ilgili açıklamalarda bulunan Van Valisi İbrahim Taşyapan, bölgelerimizde sürekli değişik algılar uluşturulduğunu, bu anlamda bölgede sadece olayların olmadığını ve kentte sürekli ekonomi ve sanayide önemli gelişmelerin olduğunu söyledi.

Taşyapan, “Özellikle dışarıdan gelen firmalarımıza teşekkür etmek istiyorum. Van’ımızda ve bu bölgelerimizde değişik algılar uluşturulmaktadır. Burada sadece terör yok, burada sadece güvenlik algıları yok, burada aynı zamanda ticari faaliyetler var, sanayileşme var, hayvancılıkta ilerlemeler var ve turizm var. Dışarıdan gelen firmaların buraya gelip destek vermesi bizim için çok anlamlıdır. Ayrıca Asya Fuarcılığa teşekkür ediyorum. Fuarımızın hayırlara vesile olması dileğiyle katkılardan dolayı herkese teşekkür ediyor, saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Vali İbrahim Taşyapan’ın konuşmasının  ardından  önce düzenlenen yarışmalarda dereceye giren çiftçilere ödülleri  verildikten sonra , kurdele kesimi ile fuarın açılışı yapıldı.

Daha sonra fuar hakkındaki görüşlerini basına aktaran Van Ticaret ve Sanayi Odası Eski Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Doğu Anadolu bölgesine hitap eden renkli bir gün yaşadıklarını ifade etti.

Kandaşoğlu, “Bugün yine Doğu Anadolu bölgesinin cazibe merkezi olan, yine Doğu Anadolu bölgesine hitap eden renkli bir gün yaşıyoruz. Bugün Ülkemiz ve bölge adına tarım ile hayvancılıkla ilgili bir fuarımız oldu. Gerçekten bu alanda tarım ve hayvancılığı ilgilendiren ciddi bir katılım var. Tarım ve hayvancılık malzemelerini üreten firmalar var. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan değerli hemşerilerimizin kesinlikle bu fuar alanını gezmelerini istiyorum. Fuar alanına gelip bu malzemeleri, bu aletleri ve tarım ürünlerini kesinlikle incelemelerini istiyorum. Van bugün Doğu ve Anadolu bölgesine hitap eden; ekonomisine, turizmine, tarım ve hayvancılığına liderlik eden bir il konumundadır. Bu ilde de böyle sıkıntılı bir bölgede ve gerçekten de hassas bir dönemde yine renkler var, yine hareketlilik var, yine fuar var ve yine ciddi bir şekilde katılım var. Bizlerde bunun mutluluğunu yaşıyor ve bunu her zaman iddia ediyoruz; Van gerçekten bu ülkede 10 ilin arasına olan bir ildir.” şeklinde konuştu.

“Kent için fuarları çok önemsiyoruz”

Son olarak fuar ile ilgi görüşlerini belirten Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt ise “Çok önemli ve tarihi bir gün yaşıyoruz. 2015 Temmuz’undan itibaren bölgede yaşanan olumsuzluklardan sonra belki yapılan ilk fuarımızdır. Fuar gördüğünüz gibi çok görkemli geçiyor, olağan üstü bir katılım var, olağan üstü bir teveccüh var, gerek katılan firmalar açısından gerekse ziyaretçiler açısından önemli bir katılım söz konusudur. Bu anlamda bizler mutluyuz, böyle bir fuara ev sahipliği yaptığımız için de ayrıca bir memnuniyet içerisindeyiz. Fuarlar kentin ekonomisi, kentin ticareti, kentin tanıtımıyla ilgili önemli organizasyonlardır. Bu anlamada bizler Van Organize Sanayisi olarak kent için fuarları çok önemsiyoruz ve tüm fuarlarda gerek lobicilik faaliyetleri, gerekse arka plandaki çalışmalar için yoğun desteklerimizi sunuyoruz. Bugünden sonra da diğer sektörlerdeki fuarlar için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bugün bizler bir eksiklik hissettik, yani kentteki tüm STK’ların, kurum kuruluşların diyelim ki üst düzeyden bir bakanımızın aramızda olup bize destek vermesi de önemli olurdu. Bu anlamda bizler önemli bir eksiklik hissettik. İnşallah önümüzdeki fuarlarda bakanlarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız yanımızda olurlar. Bizlerde kentin ekonomisini tanıtmak için bu fuar organizasyonlarını dünyaya ve Türkiye’ye sesimizi daha iyi duyurmayı düşünüyoruz.” diye konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)