• DOLAR 32.592
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2497.805
  • ...
Akciğer kanseri tedavisinde umutlandıran çalışma
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akif Hakan Kurt başkanlığındaki bir grup akademisyen, TÜBİTAK ve üniversitelerinin desteğiyle başlattıkları çalışmada, östrojen hormonunun kanser hücrelerindeki etkilerini araştırdı.

ÖSTROJEN HORMONUNUN KANSERLİ HÜCRELERE ETKİSİ
Kalp ve damar hastalıklarının menopoz öncesi kadınlarda erkeklere oranla daha az görülmesinden yola çıkarak östrojenin koruyuculuğunu araştırmak için çalışma yapan ekip, östrojenin kanser hücreleri üzerine etkilerini inceledi. Ekip, yaptığı çalışmalarla östrojen ile bağlantılı G-1 maddesinin kanser hücrelerinin çoğalmasını durdurduğunu hatta bu hücreleri öldürdüğünü belirledi.

Yrd. Doç. Dr. Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl dünyada 12-15 milyon, Türkiye'de ise 150 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu belirtti. Bunların yaklaşık yüzde 25'inin akciğer kanseri olduğunu dile getiren Kurt, Türkiye'de kanser tedavisine yılda 2 milyar avro civarında harcama yapıldığını aktardı.

KANSERLİ HÜCRELERİ ÖLDÜRÜYOR
Bilim dünyasınca yakın geçmişte bulunan östrojen reseptörü GPER1'in uyarılmasının kanser için bir tedavi seçeneği olabileceği düşüncesiyle çalışmalar yaptıklarını belirten Kurt, çalışmada olumlu sonuçlar elde ettiklerini söyledi. Kurt, şunları kaydetti:

"Kadınlık hormonu östrojen reseptörü GPER1'i uyarmak için sentezlenen G-1 maddesini akciğer kanseri hücrelerinde denedik. Östrojenle bağlantılı G-1 maddesinin uygulanan kanser hücrelerinin çoğalmasını durduğunu ve bir süre sonra yoğun bir hücre ölümü meydana getirdiğini saptadık. Bu sonuç ileriye dönük olarak hastaların tedavisinde önemli bir umut ışığı olabilir. Bu çalışmamızı daha geniş çaplı yapabilmek için TÜBİTAK'tan destek alarak mide ve kolon hücrelerinde yeni çalışmalar yapmaya başladık. Hücre ölümüyle ilgili hangi sinyal yolaklarını (iletimini) kullandıklarını araştırdık. Önümüzdeki dönemde G-1 maddesini kanser oluşturulmuş deney hayvanları üzerinde çalışmayı planlıyoruz."

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir