• DOLAR 32.511
  • EURO 34.982
  • ALTIN 2432.432
  • ...
Kırmızı kabuklu Antep fıstığına TSE standardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Ticaret Borsası’nın öncülüğünde, Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Antep fıstığı Araştırma Enstitüsü Teknik Elemanları ve Antep fıstığı sektör temsilcilerinin iş birliğiyle yürütülen çalışmalar sonucun da Kırmızı Kabuklu Antepfıstığı TSE standardına kavuştu.

TSE tarafından kırmızı kabuklu Antep fıstığı standart çalışmalarına raportör olarak atanan GTB Genel Sekreteri Özgür Bayram, yaptığı açıklamada, kırmızı kabuklu Antep fıstığında TSE standardının iki yıl süren titiz çalışmalar ve araştırmalar sonucu belirlendiğini ifade etti.

Gaziantep’le özdeşleşen ve bölge ekonomisi açısından hayati önem taşıyan kırmızı kabuklu Antep fıstığının, TSE standardı ile kalitesinin koruma altına alındığını kaydeden Bayram, “Kabuklu ve iç Antep fıstığında daha önceden belirlenmiş standart çalışmaları bulunmaktaydı. Fakat kırmızı kabuklu Antep fıstığına yönelik bu konuda bir TSE standardı bulunmuyordu.” dedi.

Paydaş kurumlarla yapılan uzun çalışmalar ve incelemeler neticesinde kırmızı kabuklu Antep fıstığının TSE standardı çeşitli özellikleri göz önüne alınarak oluşturulduğunu belirten Bayram, “Sektörün gelişimine katkı sunacağına inandığımız kırmızı kabuklu Antep fıstığı TSE standardı TS 13693 kodu ile mart ayında yayınlanarak uygulama girdi.” diye konuştu.

Yapılan çalışmalar sırasında iç ve kabuklu Antep fıstığının TSE standartlarının da tekrar incelenerek üzerinde gerekli tadilat çalışmalarının yapıldığını belirten Bayram, Antep fıstığının lisanslı depolarda depolanmasına yönelik antepfıstığı lisanslı depoculuk tebliği için de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nezdinde çalışmalara başladıklarını ve en kısa süre içerisinde de bu tebliğin çıkarılmasını sağlamak istediklerini de sözlerine ekledi. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir